Anställdes på Samhall – fick 3.000 under minimilön

Uppdaterad
Publicerad

Alexander gladdes åt ett nytt jobb på Samhall. Men hans pappa fick en chock när första lönen kom. Den var 3.000 kronor lägre än sist.

– Jag tänkte att det måste vara ett misstag, säger Leif Hall till SVT.

Hans son Alexander har en språkstörning och hade tidigare haft en säsongsanställning hos Samhall.

Nu hade Alexander i stället fått en så kallad utvecklingsanställning, en anställningsform där en del av arbetstiden ska ägnas åt andra aktiviteter än arbete.

Lönen låg därför på drygt 16.000 kronor i månaden, 3.000 kronor lägre än minimilönen för Samhalls övriga personal.

– Alexander blev ju lurad att skriva på avtalet. De visste att han har problem med språket, säger Leif Hall.

Beklagar bristande information

Både Arbetsförmedlingen och Samhall beklagar att Alexander inte fått tillräckligt med information om villkoren för anställningen.

– Om inte vi lyckats göra oss förstådda så är det inte alls bra, säger Johanna Johansson, distriktschef på Samhall.

Även Siri Persson, chef på Arbetsförmedlingen, beklagar att Alexander inte förstått villkoren för den nya anställningen. Men hon försvarar anställningsformen.

– Syftet är ju att ge våra ungdomar möjlighet att pröva sina resurser, och komma ut i arbete förstås!

”Kan inte börja sitt liv”

Men Leif Hall är kritisk till åtgärden.

– Personer med funktionsnedsättning under 30 år blir inlåsta och kan inte börja sitt liv. Man kan inte hyra en lägenhet med en inkomst på 16.000.

Alexanders utvecklingsanställning var tidsbegränsad och tog slut i mars. Sedan dess har Alexander gått arbetslös.

Siri Persson på Arbetsförmedlingen menar att Alexander ändå blivit bättre rustad av utvecklingsanställningen, och därmed kommit närmare arbetsmarknaden.

Leif Hall håller inte med.

– Det här har gått åt andra hållet, säger han.

Har du erfarenhet av utvecklingsanställningar? Kontakta SVT Nyheters reporter.

Fakta: Utvecklingsanställning

  • En utvecklingsanställning är en tidsbegränsad anställning hos Samhall eller någon annan arbetsgivare, där en fjärdedel av tiden ska ägnas åt utbildning eller andra utvecklande insatser.
  • Samhall hade i april 1.840 personer som var under 30 år och anställda på utvecklingsanställning, att jämföra med 1.447 inom bolagets så kallade kärnuppdrag.
  • Antalet utvecklingsanställningar ökar efter direktiv från regeringen.
  • Åtgärden har tidigare kritiserats från fackligt håll, bland annat för risken att anställningarna konkurrerar ut vanliga jobb.
  • Många med utvecklingsanställning har aldrig haft något jobb, och syftet är att personen lättare ska kunna söka ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.
  •  I oktober 2016 höjdes lönerna för Samhalls utvecklingsanställda med 950 kronor, vilket var mer än för övriga anställda och därmed minskade löneskillnaden mellan grupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.