Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, Aktuellt, text-tv och nyheterna på svt.se. Foto: SVT

Ansvarig utgivare om Svenskarnas parti

Publicerad

Händelserna på Möllevågen i Malmö i lördags har vållat starka reaktioner i sociala medier, och många har ifrågasatt varför SVT inte beskriver Svenskarnas parti som nazistiskt. Ansvarig utgivare Ulf Johansson berättar hur SVT resonerat.

På SVT är vi noggranna med hur vi betecknar olika personer och olika organisationer. Inför valåret 2014 har vi gått igenom alla extrema rörelser i både Sverige och övriga Europa. Svenskarnas parti är ett parti som har sina rötter i Nationalsocialistisk Front. Det är ett parti med djupt rasistiska åsikter och skrivningar som närmast kan ses som rasbiologi.

Det är alltså ett extremnationalistiskt, rasistiskt parti med rötterna i nazismen. Det finns också en rad exempel på att företrädare för partiet uttalat rent nazistiska åsikter.

Bland de tre män som nu anhållits i Malmö anser vi att det finns grund för att påstå att åtminstone två av dem är nazister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet