Polisförbundets ordförande Lena Nitz tror att minskningen i antalet poliser i yttre tjänst delvis beror på de låga lönerna. Foto: TT/ Henrik Montgomery ochFredrik Sandberg

Antalet poliser i yttre tjänst har minskat på fem år

Publicerad

Antalet poliser i yttre tjänst har minskat på fem år visar statistik som Polistidningen har tagit del av.

Polismyndigheten tonar dock ner utvecklingen och menar att siffrorna är något missvisande.

– Men vi är väl medvetna om att vi behöver bli fler i yttre tjänst, säger Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten inom polisen till TT.

Sedan 2015 har det totala antalet poliser ökat nationellt, men när det kommer till de anställda i yttre tjänst har antalet minskat. I slutet av 2019 låg siffran på 9 049 jämfört mot 9 226 år 2015, skriver Polistidningen. Även andelen polisanställda som jobbar i yttre tjänst har successivt minskat.

Viktigt med bättre arbetsmiljö och villkor

Polisförbundets ordförande Lena Nitz menar att en förklaring är att poliser i yttre tjänst har låga löner och en liten möjlighet till löneutveckling. En annan förklaring kan vara att arbetsmiljön har blivit allt mer pressad.

– Ju färre vi är desto tuffare blir det för de som är kvar, så det är en jätteviktigt fråga. Därför är det otroligt viktigt att vi får en bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor och arbetstider, säger Nitz i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hänvisar till årets regleringsbrev där man specificerat att Polismyndigheten ska redovisa åtgärder för att säkerställa ”en långsiktig och tydlig polisiär närvaro i hela landet”.

– Det är ganska svårt att räkna på det här och lätt att man sätter personalkategorier i olika kolumner. Min utgångspunkt är att fler polisanställda ska märkas, säger Damberg till TT.

Ökat antal kommunpoliser

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell har också reagerat på siffrorna och menar att de är ”alarmerande”. Han ser utvecklingen som ett tecken på att polisen och regeringen fallerat.

Från polismyndighetens sida tonar man dock ner utvecklingen och menar att siffran är ”något missvisande”.

– Men vi är väl medvetna om att vi behöver bli fler i yttre tjänst, säger Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten på Polismyndigheten till TT.

Han lyfter även fram att antalet poliser som arbetat i yttre tjänst under augusti månad är den högsta sedan 2015 och att antalet kommunpoliser nästan tredubblats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.