Många poliser fortsätter lämna kåren

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en bred politisk enhet om att det behövs fler poliser i Sverige. Trots det har mer än 2 000 poliser lämnat yrket de senaste fem åren för att göra något annat istället. Det visar siffror SVT tagit del av. Bara förra året lämnade 400 personer poliskåren.

Sverige behöver fler poliser. Det finns det en bred politisk enighet om.  Ändå har man än så länge inte lyckats stoppa utflödet av personer som lämnar poliskåren.

Under de senaste fem åren, 2015 till 2019, lämnade mer än 2 100 poliser yrket utan att gå i pension.

Enbart förra året lämnade runt 400 poliser yrket, visar siffror som SVT tagit del av. Det är visserligen ca 50 poliser färre än året innan, men i Polisförbundet är man bekymrad.

– Det är fortfarande för många poliser som slutar. Det beror på att man inte har lyckats höja lönerna tillräckligt mycket, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Minskat varje år

En följd av utvecklingen är att polistätheten minskar. Alltså antalet poliser per invånare.

För tio år sedan fanns 216 poliser per 100 000 invånare. Förra året var polistätheten 198 poliser per 100 000 invånare. Polistätheten har minskat varje år tills förra året då det blev en svag ökning jämfört med året innan.

En av anledningarna till att polistätheten sjunkit är att landets befolkning vuxit. Men även om man ser till absoluta tal är utvecklingen svag. År 2010 fanns 20 292 poliser. Förra året fanns det 20 423 poliser. En rejäl ökning jämfört med 2018 men bara ett hundratal fler än för tio år sedan.

– Vi är fortfarande för få för att klara vårt uppdrag. Det är därför det är så viktigt att fortsätta göra satsningar, menar Lena Nitz.

”Kommer nå dit”

Polismyndigheten menar dock att utvecklingen går åt rätt håll, och att personalomsättningen i stort är låg. Nu arbetar man aktivt bland annat med att försöka locka tillbaka poliser som slutat. Förra året återanställdes 152 poliser som tidigare slutat.

– Vi arbetar aktivt med att stärka oss som arbetsgivare och utveckla våra arbetsvillkor. Vi måste stärka våra löner, vi måste stärka vår arbetsmiljö och möjligheter till fort- och vidareutbildning, säger Mattias Dejke, nationell samordnare på Polismyndigheten.

Regeringens mål är att det ska finnas 10 000 fler polisanställda år 2024, både poliser och övriga anställda.

– Vi kommer nå dit. När vi gör bokslut för 2019 så ser vi att vi ligger i stort sett enligt den prognos vi satt framför oss, säger Mattias Dejke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.