Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill att regeringen ska utreda möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT / Henrik Montgomery/TT

Polisförbundet: Utred möjligheten att anställa norska poliser i Sverige

Publicerad

Den polisbrist som råder i Sverige har fått Polisförbundet att börja snegla efter lösningar i vårt västra grannland. I Norge finns nämligen flera utbildade poliser som inte får jobb – och som facket nu vill försöka få hit.
– Vi vill utreda det för att se om det är möjligt, säger förbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundet släppte under fredagen ett pressmeddelande där de uppmanar regeringen att utreda möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige. 

Polisbristen som råder i Sverige står nämligen i stark kontrast mot det överskott av poliser som finns i Norge. Från de senaste fyra kullarna finns där 246 utbildade poliser som inte fått jobb inom Polismyndigheten.

”Måste vända på varje sten”

– I polisbristens spår måste vi vända på varje sten för att öka bemanningen i svensk poliskår. Vi är väl medvetna om att det finns formella hinder, att utbildningen måste kompletteras och att man har markant högre löner som polis i Norge, men vi tycker att det här borde utredas, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Bakgrunden till polisöverskottet i Norge är att den norska regeringen satt som mål att öka antalet poliser i landet. Därför har de ökat antalet platser på utbildningen – men inte avsatt tillräckligt med resurser för att kunna anställa alla nyutbildade poliser.

Norge har visat intresse

I stället går ett antal poliser vidare till andra jobb eller är arbetslösa. Onödigt, enligt svenska Polisförbundet, som alltså vill utreda möjligheterna att anställa dem här i stället.

– Norska polisförbundet är mycket positiva inför detta. De har poliser som inte har anställning men är ytterst motiverade och vi har polisbrist, säger Lena Nitz.

Ingen ”quick fix”

Förbundet har ännu inte gått in i detalj på hur en eventuell förflyttning skulle gå till eller hur mycket det skulle kunna kosta. Att poliserna skulle behöva vidareutbildas står klart, men hur det skulle gå till är inte säkert.

– Det är klart att den kompletterade utbildningen måste innehålla svensk lagstiftning och svenska polisiära arbetsmetoder och det är precis det vi vill att utredningen ska titta på.

Nitz påpekar också att förslaget att ta in norska poliser inte skulle lösa de djupare problemen inom den svenska polisen, som att många slutar på grund av låga löner och ohållbara arbetsvillkor, men att det skulle kunna vara ett sätt att komma till rätta med den akuta polisbristen.

– Det är ingen ”quick fix” att göra det här men vi anser att det skulle kunna vara en väldigt intressant pusselbit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer