Polisen behöver rekrytera 20 000 medarbetare de kommande sex åren. Foto: TT

Ny högskola ska ge fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett lärosäte för polisutbildningen, utökad distansutbildning och konkurrenskraftiga arbetsvillkor. Det är några av de förslag Polismyndigheten i dag lämnar över till inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Vi planerar för att bli 10 000 fler på sex år vilket innebär att vi behöver rekrytera cirka 20 000 medarbetare. Vi måste också intensifiera insatserna för att behålla, växla och utveckla befintliga medarbetares kompetens, säger rikspolischef Anders Thornberg, enligt ett pressmeddelande.

Thornberg tror att en utökning av polisutbildningen med ytterligare ett lärosäte kommer att göra det lättare att rekrytera nya poliser.

Polisbrist i glesbygd

– Vi har fått neka personer att komma in i polisen på grund av att det inte finns distansutbildning. Vi kommer att jobba stenhårt med det här. Det är en av våra mest prioriterade uppgifter.

Här kan nya polisskolan hamna

Tre orter har lämnat in intresseansökningar om att få det nya lärosätet för poliser: Halmstad, Borås och Trollhättan (Högskolan i Väst).

Men alla tycker inte att fler utbildningsplatser är en bra idé. Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är kritisk. Han menar att det är de stora avhoppen och inte antalet utbildningsplatser som är problemet.

– Vi i vill ta itu med polisbristen genom högre polislöner, fler praktiska moment i polisutbildningen och ökad kapacitet hos Rekryteringsmyndigheten för att kunna testa fler potentiella polisstudenter. Detta vill vi göra utan att kraven sänks, säger Roger Haddad (L).

Polismyndigheten föreslår även att personer med specialistkunskaper ska kunna genomgå en polisutbildning, något som välkomnas av fackförbundet Jusek.

Johansson: ”ett jättestort åtagande”

Inrikesminister Morgon Johansson, som tog emot förslagen från Polismyndigheten, säger att det inför hösten ser ”bättre ut” vad gäller antalet nya polisstudenter.

– Vi kommer över de närmaste sex åren rekrytera 10 000 personer, både poliser och civilanställda och det är ett jättestort åtagande, säger inrikesminister Morgon Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbrist i glesbygd

Mer i ämnet