Antikärnvapenorganisationen: ”Man följer Trump”

Uppdaterad
Publicerad

Antikärnvapenorganisationen Ican är mycket kritisk till att Sverige väljer att inte skriva under kärnvapenavtalet. Organisationen ser det som ett ”historiskt brott mot svensk säkerhetspolitik”.
– Vi är oerhört besvikna och bekymrade över det här beskedet från Sveriges regering, säger Beatrice Fihn, generalsekreterare för Ican.

Sveriges regering kommer inte att skriva under avtalet för en kärnvapennedrustning enligt FN:s konvention. Det meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) under fredagen. Däremot kommer Sverige att arbeta på olika sätt för att få fram konkreta framsteg för en kärnvapenfri värld.

Svenska Beatrice Fihn fick Nobels fredspris i december 2017 för sitt arbete med antikärnvapenorganisationen Ican och är väldigt kritisk mot beskedet.

– Just nu ser vi att risken för kärnvapenanvändande ökar och Sveriges beslut idag är ett historiskt brott mot svensk säkerhetspolitik, säger Beatrice Fihn till SVT Nyheter.

”Man är nervös inför USA”

Att Sverige inte skriver under avtalet ser organisationen som att landets säkerhet försvagas.

– Kärnvapen är ett hot mot oss, men regeringen väljer nu att legitimera dessa vapen och acceptera dem i stället för att stå upp och följa den traditionella svenska policyn, säger Beatrice Fihn.

Hon säger att den utredningen som regeringen har låtit göra tidigare i år har fått mycket kritik från tunga experter inom området. Till exempel innehåller referensgruppen inte all expertis som finns, enligt Beatrice Fihn.

– Det här är egentligen bara att skaffa undanflykter, man är nervös inför USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, kärnvapenstaterna. Man följer Trump hellre än att följa svensk policy, säger hon.

Hur skulle ni se att Sverige ska agera i frågan i stället?

– Sverige måste skriva under det här. Om man inte vill att kärnvapen ska användas så måste man förbjuda kärnvapen, annars sitter bara Sveriges regering och väntar på att de ska användas och det är oacceptabelt och ett hot mot svensk säkerhet, säger Beatrice Fihn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer