Foto: SVT

AP-fonderna får hård kritik av utredare

Uppdaterad
Publicerad

De är dyra, de går uselt och de är för många. Nu vill regeringens utredare lägga ned flera av AP-fonderna.

På Regeringsgatan 20 ligger Första AP-fondens kontor. Förvaltningen av den fonden kostade förra året 270 miljoner kronor.

Vägg i vägg på adressen Regeringsgatan 30-32 ligger Fjärde AP-fonden. Förvaltningen av den kostade 200 miljoner kronor.

Båda AP-fonderna har ett femtiotal anställda var. Trots det gick det inte så bra för fonderna. Värdet på fondernas innehav minskade med cirka sju miljarder kronor. I dag finns totalt fem så kallade buffertfonder som ska täcka upp när pensionssystemet går back. Men det har inte gått så bra för dem, visar SVT.s genomgång.

18 miljarder

Den höga andelen aktier i samband med börsoron har gjort att fonderna förra året totalt backade med över 18 miljarder kronor. Kostnaden för de fem fonderna ifjol var över en miljard kronor.

Regeringens utredare levererade i dag svidande kritik mot hur fonderna har skötts. De är för dyra, de tar för höga risker, de är kortsiktiga och de går för dåligt.

-Det är resultatet av dåliga placeringsregler, svag styrningsmodell och brist på koppling till pensiossystemet som gjort att resultatet är som det är.

Vi vet inte om det är bra eller dåligt i förhållande till uppdraget för det har ingen utvärderat, varken AP-fonderna själva eller regeringen. Och det är vi väldigt kritiska till, säger utredaren Mats Langensjö.

Friare placeringsregler

I rapporten som överlämnades till finansmarknadsminister Peter Norman på tisdagen föreslås bland annat att den tidigare hårt kritiserade Göteborgsbaserade Sjätte AP-fonden läggs ned helt, att de övriga fonderna slås ihop till tre fonder och att det bildas en ny myndighet som ska ansvara för mål och utvärdering.

Dessutom vill utredaren att de nya fonderna ska få friare placeringsregler. Hittills har fokus varit för stort på aktier och räntepapper.

Helst skulle vill utredarna se en enda fond.

-Men det ingick inte i utredningsuppdraget, säger Mats Langensjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.