Foto: TT

Apotekstjänst förklaring: Fler beställningar än väntat

Publicerad

Nu förklarar Apotekstjänst varför regionerna inte fått sitt sjukvårdsmaterial.
– Det kom in ungefär 30 procent fler beställningar första dagen än vi hade kunnat förutspå, säger Eric Aronson till Aftonbladet.

Den senaste veckan har SVT rapporterat om omfattande brist på sjukvårdsmaterial på flera ställen i landet. Det har lett till att över 100 operationer har behövt ställas in.

Det är företaget Apotekstjänst som förser sjukvården i de drabbade regionerna med material. Först nu förklarar företaget varför man inte har kunnat leverera vad man lovat. Detta efter att tidningen Aftonbladet letat rätt på företagets talesperson i Apotekstjänst distributionslokal i ett industriområde i Uppsala.

Fler beställningar än väntat

– Det kom in ungefär 30 procent fler beställningar första dagen än vi hade kunnat förutspå, säger Apotekstjänsts talesperson Eric Aronson till Aftonbladet.

Han säger att det kommit fler beställningar än i det avtal som tecknats.

I intervjun försäkrar han att företaget både har erfarenheten och den logistiska kapaciteten att klara uppdraget. Aronson förklarar också att den manuella plockningen av leveranserna gör att beställningarna försenas. Han säger också att företagets fokus nu är att komma ikapp med leveranserna och att man efter det ska reda ut vad som gått snett. 

Han säger till Aftonbladet att Apotekstjänst beklagar vad som hänt.

Ytterligare operationer kan komma att ställas in

Regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland bytte leverantör av sjukvårdsmaterial till Apotekstjänst den 1 oktober och redan de första dagarna började problemen, något som SVT rapporterat om tidigare.

Utöver de 100 operationerna som redan har ställts in förväntas minst 75 planerade operationer bli inställda från måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer