Väder-Nils spår regn, snöslask och lite sol till helgen – ett riktigt aprilväder helt enkelt. Foto: Anders Wiklund/TT-Johan Paulin/SVT

Aprilvädret fortsätter – ”Ha en varm tröja under regnjackan”

Uppdaterad
Publicerad

Vädret i helgen spås bli ostadigt med blötsnö, skurar, sol och friska vindar.

– Vi ser ett aprilväder framför oss även om det är maj, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Fredagens väder ser ut att bli blåsigt, kallt med stackmoln över stora delar av landet. Från norra Sverige kommer ett snöoväder dra ner söderöver till Mälardalen.

Temperaturen mitt på dagen spås ligga mellan minus två grader högst upp i norr och plus 10-12 grader längst ned i söder.

– Det är orolig luft med nordliga vindar och det kan komma ett par centimeter snö, säger Holmqvist.

Men det är inte särskilt troligt att snön kommer att lägga sig, eftersom marken är för varm, enligt Holmqvist.

Tillbakagång till vinter

Prognosen för lördag och söndag ser ut att bli nästan identiskt. Båda dagarna kan bitvis kännas som en tillbakagång till vinter med risk för frost nattetid även i söder.

Götaland och delar av östra Svealand får smaka på lokala regnskurar som även kan innehålla blötsnö.

– Fem grader längs Norrlandskusten och tio grader i Sydsverige, säger Holmqvist.

Under torsdagen drog både snö och hagel in vid Upplandskusten, där det fortsatt kan komma upp till två centimeter snö. Därefter drar busvädret mot Stockholmsområdet.

Men det finns ljuspunkter och solen kan titta fram. Holmqvist anser att det är klokt att helgardera sig innan man lämnar hemmet.

– Jag skulle säga att båda ha med sig paraply och solglasögon. Och ha på sig en varm tröja under regnjackan, säger Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.