– Det är superhäftigt, säger Christer Fuglesang om den första kontrollerade flygningen på Mars Foto: SVT/NASA

Är det verkligen en helikopter, Christer Fuglesang?

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen lyckades den lilla helikoptern Ingenuity göra den första kontrollerade flygningen på den röda planeten Mars.

– En dag kanske vi kan ha människor som flyger runt i en helikopter på Mars, säger Christer Fuglesang.

Minihelikoptern Ingenuitys flygning på Mars gick bättre vid andra försöket. Under måndagen lyckades den amerikanska rymdstyrelsen Nasa göra den första flygturen på planeten Mars – den första kontrollerade flygturen på en annan planet.

– Det svåra är att luften är så tunn. Det är bara en hundradel av lufttrycket på jorden, säger Christer Fuglesang, föreståndare vid KTH:s rymdcenter och förste svensk i rymden.

Han säger att det finns en stor fördel i att upptäcka himlakroppar genom luften, eftersom det både går fortare och får bättre överblick jämfört med rovers.

– En dag kanske vi kan ha människor som flyger runt i en helikopter på Mars, säger Christer Fuglesang.

Den lilla helikoptern på 1,8 kilo landade på Mars i februari tillsammans med rymdsonden Perseverance. Tanken är att göra ytterligare en flygning om några dagar och totalt fem under en månads tid.

Hör Christer Fuglesang prata om den första flygningen på Mars, och om det verkligen är en helikopter det handlar om i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.