Göran Greider (S) menar att Sverige har blivit ett skatteparadis medan Stig-Björn Ljunggren (S) pekar på allt bättre förutsättningar för låginkomsttagare. Foto: SVT

Stig-Björn Ljunggren om inkomstklyftorna: ”Alla ska inte ha det lika perfekt”

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från SCB, Statistiska centralbyrån, visar att inkomstskillnaderna i Sverige aldrig varit större – åtminstone inte sedan 1991 då SCB började mäta. I kvällens Aktuellt möttes de två socialdemokratiska debattörererna Göran Greider, chefredaktör för Dalademokraten, och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren för att diskutera huruvida det här är ett problem eller inte.

Att löneskillnaderna i Sverige ska vara ett problem finns det olika åsikter om. Så länge som vissa krav ändå uppfylls, är det inte ett problem, menar Stig-Björn Ljunggren som debatterade saken med Göran Greider i kvällens Aktuellt.

– Ett krav som uppfylls är att de som har det dåligt får det lite bättre – alla ska inte ha det lika perfekt. Ett annat krav som uppfylls är att det ska finnas möjligheter för de som har dåliga inkomster att förbättra sig och utvecklas. På 1980-talet var till exempel högskolan stängd för stora grupper i Sverige. Nu är den öppen, säger Stig-Björn Ljunggren.

Men Göran Greider håller inte med Stig-Björn Ljunggren och lyfter istället fram en rad problem.

– Ett av de värsta problemen är till exempel att vi får en ganska arrogant, och till och med farlig, ekonomisk överklass. Att skatteparadisen växer är ett uttryck för att ojämlikheten har ökat väldigt mycket, säger Greider.

Ett annat problem är att när väldigt mycket pengar hamnar hos de tio procent av befolkningen som är rikast i Sverige, så undandras mycket pengar från fördelningspolitiska projekt.

– Det helt enkelt vidrigt att det är på väg åt det här hållet i det svenska samhället.

Men Stig-Björn Ljunggren menar att lösningen ligger i att man ska försöka höja alla människors ekonomi – och inte i att driva iväg de rika från Sverige.

– Beskatta då alla miljardärer från Sverige, så att det sticker härifrån. Eller kasta ut de som har det absolut sämst, tiggarna, då pressar vi ihop det, säger han till Greider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.