Arbetsförmedlingen granskar jobbföretagen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen startar nu en egen omfattande granskning av bolagen som lovar hjälp till arbetslösa. Bakgrunden är uppgifterna som kommit fram i Svt:s granskning under den gångna veckan.

– Vi ska titta på de största och några av de små företagen, säger förvaltningsdirektör Jan-Olof Dahlgren till svt.

SVT har under en vecka berättat om rader av missförhållanden och kritik mot de bolag som får miljoner av Arbetsförmedlingen för att hjälpa arbetssökande närmare ett jobb.

Uppgifter om virkning, fotbad, filmvisning och djurövningar är bara några av de punkter som skapat starka reaktioner.

Arbetssökande har berättat om meningslösa aktiviteter och tidigare anställda har förklarat att man vid upprepade tillfällen lurat Arbetsförmedlingen – till exempel genom att ”flytta runt” personal på pappret, så varje kontor hade rätt antal trots att det egentligen var för få.

Specialrevision

Det är bland annat detta som nu ska granskas av Arbetsförmedlingen, i en två månaders specialrevision som enligt Jan-Olof Dahlgren kommer att vara klar före sommaren.

– Vi håller just nu på att dra upp riktlinjerna, säger han till SVT.

I kväll kommer arbetsmarknadsminister Hillevi Engström(M) till Aktuellt för att debattera SVT:s jobbgranskning med Socialdemokraternas Ylva Johansson.

SVT:s granskning fortsätter, hjälp oss med dina tips här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet