Foto: Johan Nilsson, TT

Arbetsförmedlingen: Kriminella nätverk har infiltrerat oss

Uppdaterad
Publicerad

Personer med kopplingar till den organiserade brottsligheten har infiltrerat Arbetsförmedlingen för att kunna utnyttja välfärdssystemet. Det uppger myndigheten för Sveriges radio.

Den organiserade brottsligheten utnyttjar Arbetsförmedlingen på flera sätt, uppger myndighetens enhetschef Eva-Lena Edberg för Sveriges radio. bland annat handlar det om ersättning för företag som anställer personer med nedsatt arbetsförmåga.

Enligt Arbetsförmedlingen har man inom verksamheten identifierat flera anställda som fungerat som infiltratörer åt kriminella nätverk som bedriver brott mot välfärdssystemet. Personerna har anställts enligt normala rekryteringsprocesser.

– Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, säger Eva-Lena Edberg till Sveriges radio.

Arbetsförmedlingen vill inte uppge hur omfattande problemet är och hur många misstänkta fall som det handlar om. Enligt myndigheten har brottsuppläggen blivit mer organiserade och avancerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.