Foto: TT

Arbetsförmedlingen mörkar forskning på arbetssökande

Uppdaterad
Publicerad

I ett stort forskningsprojekt vill Arbetsförmedlingen tillsammans med forskningsinstitutet IFAU undersöka effekterna av en ny sorts insatser för arbetssökande. Tusen arbetslösa kommer att slumpas in i projektet – utan att själva veta om det.

Ökar chansen att få jobb om en arbetssökande skickas på gruppmöten med andra arbetslösa? Den frågan vill Arbetsförmedlingen försöka besvara tillsammans med IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, i ett omfattande försök benämnt Progress – nytt jobb.

Tusen arbetslösa ska slumpas att delta. En grupp ska kallas till de extra gruppmötena medan en kontrollgrupp får vanliga insatser från förmedlingen.

Får inte veta

Men bland arbetsförmedlarna som ska göra urvalet har det enligt vad SVT Nyheter erfar väckts flera reaktioner. Dels handlar det om att projektet rullar ut med kort varsel, dels att man ska mörka viktiga fakta för de arbetssökande – och helt enkelt inte informera dem om att de deltar i en forskningsstudie.

SVT Nyheter har varit i kontakt med arbetsförmedlare som upplever obehag inför att inte berätta för de arbetssökande att de kommer att studeras. Fackliga företrädare har också märkt att projektet skapat frågetecken i organisationen, och frågan kommer att diskuteras med myndighetens ledning.

Ska inte påverkas

Ansvariga hos Arbetsförmedlingen och IFAU motiverar mörkandet med att de arbetssökandes beteende inte ska kunna påverkas av kunskapen att de är med i en undersökning.

– Att vi gör så här beror på att vi vet att om deltagarna vet om att de är med i en försöksverksamhet, så finns en risk att de agerar lite annorlunda, och därmed går det inte att utvärdera försöket, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

”Inte aktivt informera”

SVT Nyheter har tagit del av de instruktioner som skickats ut till arbetsförmedlare som ska göra slumpningen av vilka som ska delta i projektet. Där står uttryckligen att arbetsförmedlaren ska vända bort skärmen när man knappar in den arbetssökandes personnummer i det system som avgör vilken grupp man hamnar i, och att eventuella frågor ska besvaras med en formulering som inte avslöjar att det hela är en forskningsstudie.

Kan du inte förstå att det känns konstigt som arbetsförmedlare? Här uppmanas man att faktiskt fara med osanning mot de arbetssökande?

–  Nej det tycker jag inte att man gör. Vad vi har sagt är att man inte aktivt ska informera om att man deltar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Mats Wadman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.