Arbetsförmedlingen kommer redan från årsskiftet sluta anvisa nya så kallade extratjänster – en insats riktad mot personer som står långt utanför arbetsmarknaden. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Stora neddragningar på Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kommer redan från årsskiftet sluta anvisa nya så kallade extratjänster – en insats riktad mot personer som står långt utanför arbetsmarknaden. Presschef Patrik Svensson bekräftar för SVT att ledningen fattat beslutet i dag. Man slutar också med moderna beredskapsjobb.

Det är de stora besparingarna på arbetsförmedlingen i den budgeten som riksdagen klubbade igenom förra veckan som är bakgrunden till beslutet. 

Extratjänster och beredskapsjobb är en viss typ av anställningar inom offentlig verksamhet eller ideella föreningar för vilka Arbetsförmedlingen har betalat ekonomiskt stöd. Anställningarna har främst erbjudits för nyanlända eller personer som sedan länge har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin.

I dag finns 18 000 personer inom extratjänster och moderna beredskapsjobb, de personerna kommer enligt arbetsförmedlingens bedömning inte påverkas, det handlar istället om att man inte anvisar extratjänster till några nya personer. Och åtgärder kommer gälla redan 1 januari 2019.

– Detta görs för att möta de nya budgetförutsättningarna, hur många extratjänster som på sikt kan kommer att finnas vet vi inte ännu, säger Patrik Svensson till SVT.

Stark profilfråga

Extratjänster var en stark profilfråga för Socialdemokraterna men har kritiserats av flera borgerliga partier, och i budgeten finns kraftiga neddragningar på programanslagen, varför man nu beslutat sluta med dessa åtgärder.

Samtidigt har arbetsförmedlingen börjat förhandla med facket om vad man kallar en ”ganska stor neddragning” av personal på arbetsförmedlingen.

Tidigare har det talats om att den minskade budgeten kan komma att drabba så mycket som 4 500 tjänster hos arbetsförmedlingen.

I budgeten från moderaterna och KD som riksdagen röstade igenom står uttryckligen att de moderna beredskapsjobben skall upphöra. När det gäller extratjänsterna är formuleringarna lite mer otydliga, det handlar bland annat om att se över målgruppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.