Från vänster: Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Generaldirektören: ”Jag vill sitta kvar länge”

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ifrågasätts nu av Elisabeth Svantesson (M), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Hon vill ställa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till svars inför riksdagen, rapporterar Dagens Industri. Nu svarar generaldirektören på kritiken.
– Jag vill sitta kvar länge, säger han till SVT Nyheter.

När Mikael Sjöberg tillträdde 2014 lovade han att Arbetsförmedlingen på sikt skulle få ett förbättrat förtroende. Mer än tre år senare har siffrorna inte förbättrats på något radikalt sätt.

LÄS MER: Organiserad brottslighet tvingar Arbetsförmedlingen att betala tillbaka tre miljarder kronor

– Vi har inte fått det lyft som vi skulle önska, kommenterar Mikael Sjöberg, som tycker att de fortsatt låga förtroendesiffrorna visar att myndigheten är på rätt väg med de förändringar som han initierat.

”En del medarbetare kände besvikelse”

Han medger att förtroendet fick sig en törn när Dagens industri i juli avslöjade att han varit på fest hos grundaren av en konsultfirma som Arbetsförmedlingen anlitat för omfattande uppdrag.

– Sådana saker tror jag är negativa för en chefs förtroende. En del medarbetare tyckte det var helt fel och kände besvikelse och frustration. Min lärdom är att om jag skulle få en sådan inbjudan igen, då skulle jag tacka nej.

Svantesson: Förtroendet ”på bordet”

Moderaternas Elisabeth Svantesson, som i dag är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, var den som gav Mikael Sjöberg jobbet som generaldirektör för tre och ett halvt år sedan när hon var arbetsmarknadsminister. Till Dagens Industri säger hon nu att förtroendet för Mikael Sjöberg är ”på bordet” och hon riktar sin kritik mot arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som hon tänker ställa till svars inför riksdagen.

– Jag vill att ministern ska svara på vad hon har gjort och hur hon ser på förtroendet både för generaldirektören och för myndigheten, säger Elisabeth Svantesson, som vill avvakta med avgångskrav på Mikael Sjöberg till dess att hon fått höra vad Ylva Johansson har att säga.

Mikael Sjöberg har dock inga planer på att lämna sitt uppdrag.

– Jag vill sitta kvar länge, säger han.

LÄS MER: Interna dokument: Arbetsförmedlingen når inte mål

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer