Foto: TT

Interna dokument: Arbetsförmedlingen når inte mål

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen misslyckades på en rad punkter med att nå sina egna mål. Det visar interna protokoll som SVT har tagit del av.

Det handlar till exempel om att fler långtidsarbetslösa eller personer med funktionsnedsättning ska komma i arbete eller studier, och att man ska förbättra matchningen mellan arbetsgivarnas behov och de sökandes kompetenser.

– Matchningsmålet är där vi har de största utmaningarna. Vi har en urstark arbetsmarknad där arbetsgivarna på vissa håll skriker efter arbetskraft. Men de arbetslösa har inte den kompetens som efterfrågas, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Han menar att man måste ta hänsyn till den förändrade sammansättningen av arbetskraft när man bedömer resultaten, till exempel inflödet av nyanlända i det så kallade etableringsuppdraget. Samtidigt tycker han inte att målen är för högt satta.

– Det vore att sätta för låga ambitioner om vi sa att vi är nöjda.

Men målsättningen måste väl vara att nå målen?

– Självklart.

LÄS MER: Det går snabbare än beräknat att fasa ut Fas 3

LÄS MER: Brottslighet tvingar Arbetsförmedlingen att betala tillbaka tre miljarder

LÄS MER: Generaldirektören svarar på kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.