Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Arbetsgivare ska betala sjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att arbetsgivarna runt om i landet står för 25 procent av kostnaderna för anställda som är sjukskrivna mer än 90 dagar.

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll säger att den ökade sjukfrånvaron är oaccetabel.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger hon på en presskonferens.

Antalet sjukskrivningar i Sverige har ökat stadigt sedan 2009 och enligt försäkringskassans prognoser kommer det att fortsätta så de kommande åren. Det gäller inte minst långtidssjukskrivningarna. Enligt Annika Strandhäll kan kostnaden för sjukpenningen öka till strax över 50 miljarder 2020, en ökning med 29 miljarder kronor från 2010.

– Vi konstaterar att vi måste göra någonting nu. Tiden rinner iväg och utvecklingen måste vändas, säger Strandhäll (S) till till Dagens Nyheter.

I förslaget som nu skickas ut på remiss beräknas statens kostnader minskas med mellan 2 och 4 miljarder kronor. De sparade pengarna ska gå till en sänkning av arbetsgivaravgiften med 0,16 procent och regeringens förhoppning är att med både piska och morot få arbetsgivarna att satsa mer på förebyggande arbete.

”Funkade inte”

Annika Strandhäll sticker inte under stol med att problemen med långtidssjukrivningar är störst hos de offentliga arbetsgivarna och främst inom äldreomsorgen där problemen närmast blivit strukturella, påpekar hon.

Arbetsgivarorganisationerna är klart negativa.

– Det är positivt att regeringen sätter ljuset på sjukrivningstalen som ökat drastiskt, men den här lösningen riskerar att få väldigt negativa effekter. Det är redan prövat och det funkade inte, säger Günther Mårder, vd på Företagarna till TT.

Drabbar svaga

En av hans invändningar är att det drabbar alla företag när statistiken tydligt visar att problemen är störst inom den offentliga sektorn.

– Det värsta en företagare kan råka ut för är att medarbetare blir arbetsoförmögna. Det syns direkt i produktionen och ger djupa avtryck i lönsamheten. Inom offentlig verksamhet berörs däremot cheferna inte alls privatekonomiskt av höga sjukskrivningstal. Det är två helt olika logiker det handlar om.

Catharina Bäck, expert på socialförsäkringar hos Svenskt näringsliv, pekar på de negativa effekter det fick för 10 år sedan.

– Det ledde inte till att fler återgick till arbete utan snarare blev arbetsgivarna väldigt försiktiga i rekryteringen och inte minst av de som har en sjukdomshistorik och verkligen behöver hitta ett arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.