Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om läget på arbetsmarknaden. Foto: TT

Eva Nordmark: ”Unga som drabbas hårdast och först”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknaden är inne i ett allvarligt läge med rekordstora varsel och ökad arbetslöshet.

– Under finanskrisen var det industrin och männen som drabbades. Men i den här krisen ser vi framför allt en ökning bland unga kvinnor, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

122 000 personer har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen sedan 1 mars i år och enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik visar att dryga 69 000 har varslats under samma period.  

– Det vi har kunnat se är att varslen träffat hotell, restaurang, handeln och resetjänster. Det är där krisen slagit till som hårdast på svensk arbetsmarknad. Vi har också sett att det drabbar kultursektorn och besöksnäringen, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Coronapandemin

”Framförallt en ökning bland unga kvinnor”

Eva Nordmark menar också att det är skillnad mellan män och kvinnor på vilka som skriver in sig på Arbetsförmedlingen.  

– Under finanskrisen var det framförallt industrin och männen som drabbades. Men i den här krisen ser vi framförallt en ökning bland unga kvinnor. Det kan så klart bero på att de är överrepresenterade i branscherna som drabbats, säger Eva Nordmark.

Det är framförallt ungdomar som har en svag ställning på arbetsmarknaden som är särskilt utsatta – unga som har en funktionsnedsättning, unga som kanske inte har slutbetyg från gymnasiet och unga med utländsk bakgrund.

180 miljoner på sommarjobb

För att hjälpa unga att få jobb väljer regeringen att satsa 180 miljoner på sommarjobb.

– Vi vet från tidigare kriser att det är unga människor som drabbas hårdast och först, säger Eva Nordmark och fortsätter.

– Vi hoppas på att den kreativitet och uppfinningsrikedom som vi ser bland många kommuner och arbetsgivare gör att vi kan tillhandhålla sommarjobb till unga människor, säger arbetsmarknadsministern.

Under de första veckorna var det framförallt Stockholms län och storstäderna som drabbades av varsel.

– Men nu har vi en ökad spridning i hela landet och att övriga län ökar för varje mätning, säger Eva Nordmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet