Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har just nu den allvarligaste krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Emil Larsson/SVT

Arbetsmarknadsministern: Vi är beredda att göra mer

Publicerad

Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger på rekordnivåer. Nu säger arbetsmarknadsministern att det kan komma fler åtgärder för att hjälpa yngre arbetslösa.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi har just nu den allvarligaste krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid och vi ser att unga drabbats väldigt hårt, säger Eva Nordmark (S) till SVT.

Färska siffror från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån visar att ungdomsarbetslösheten i Sverige ligger på rekordnivåer.

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har regeringen redan gjort mycket för att stävja ungdomsarbetslösheten. Hon nämner att regeringen tillfört 280 miljoner kronor för sommarjobb i år och att man även satsar på utbildning.

– Men vi är beredda att göra mer. Samtidigt ska man komma ihåg att hälften av de unga som är arbetslösa är heltidsstuderande. Dem är jag inte så orolig för. De jag är orolig för är de som varken studerar eller arbetar. Där måste vi se till att de unga får rätt stöd. Här är kommunerna väldigt viktiga och har ett stort ansvar, säger arbetsmarknadsministern.

När hon får frågan om regeringens ansvar påpekar hon att pandemikrisen är något som regeringen inte haft kontroll över.

”Många hade inte gått klart gymnasiet”

Hur ser du på att ungdomsarbetslösheten var relativt hög även före pandemin?

– De ungdomar som stått utanför arbetsmarknaden före pandemin handlar i väldigt hög grad om att de inte gått klart gymnasiet. Att klara gymnasiet är själva inträdesbiljetten till svenska arbetsmarknaden. Så det är oerhört viktigt. Regeringens mål är att alla ska både påbörja och fullfölja sin gymnasieutbildning. Där behöver vi ha mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, säger Eva Nordmark.

Nästa år sänker regeringen arbetsgivaravgifterna för unga med nio miljarder kronor per år. Enligt ledande forskare är detta ett dyrt och ineffektivt sätt att få unga i jobb. Hur ser du på det?

– Det är ingen hemlighet att detta inte är min eller socialdemokratins favoritåtgärd, utan det här är resultatet utav kompromisser och att vi har ett samarbete över flera partier. Men om det någon gång är motiverat, så är det nu. Det här är branscher där väldigt många unga fått lämna sitt arbete. Så om det kan få effekt på jobben där så är det väldigt väl motiverat, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer