Foto: TT

Arbetsstress bland restauranganställda

Publicerad

Sex av tio anställda inom hotell- och restaurangbranschen har svårt att kombinera arbetsliv och fritid. Det visar en enkät bland medlemmar som Hotell- och restaurangfacket (HRF) har gjort om schemaläggning.

I enkäten uppger medlemmarna att det kan vara svårt att planera för barnomsorg, läkarbesök, resor, nöjen och middagar med familjen på grund av att arbetsgivaren ändrar schemat med kort varsel.

Drygt hälften svarar att de återkommande får sitt fasta, överenskomna schema ändrat. Av dem svarar nästan 4 av 10, 37 procent, att det sker minst en gång i veckan.

”De blir bestulna på sitt privatliv. Vi har kritiserat det här i åratal. Ordning kring arbetstiderna är ett minimum om branschen vill vara attraktiv som arbetsplats”, skriver Per Persson, avtalssekreterare i HRF i ett uttalande.

2.500 medlemmar svarade på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.