Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blir riksdagens första partiledardebatt. Hör SVT:s reporter på plats.

Årets första partiledardebatt i riksdagen: ”Kommer hetta till”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen som också blir den avgående C-ledaren Annie Lööfs sista. Välfärdsfrågor och ekonomi samt svikna vallöften kommer troligen bli heta ämnen, tror politikpanelen.

– Jag tror det kan hetta till, det finns ett intresse av att få politiken att bli mer konfliktfylld igen. Oppositionen kommer vilja tala mycket om de så kallade svikna vallöftena, säger Alice Teodorescu Måwe.

Att lova väldigt konkreta saker i valrörelsen har straffat sig för regeringen menar både Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet och Alice Teodorescu Måwe, borgerlig skribent och samhällsdebattör som gästar SVT:s Morgonstudion inför partiledardebatten i riksdagen under onsdagen.

– Går man ut så hårt i valrörelsen så skapar det förväntningar. Har man inte förutsättningar att uppfylla de löftena blir det ett problem den dagen det ställs på sin spets, säger Teodorescu Måwe.

– Gör man sådana löften får man nästan skylla sig själv när folk kommer och frågar: ”Var är mitt elstöd?”, säger Anders Lindberg.

”Dansar på en vulkan”

Lindberg sammanfattar regeringens första tid vid makten som usel sett ur ett opinionsperspektiv.

– Just nu är vi i ett mellanläge – när det gäller plånboksfrågorna dansar man lite på en vulkan – det kom en inflationssiffra på 10 procent, folk har inte råd att handla mat. Jag skulle tro att regeringen kommer att falla ett par hack till innan det här är klart.

Alice Teoudrescou Måwe framhåller att det till skillnad från den förra är en regering som regerar på sin egen budget:

– Det är en stabil regering i den bemärkelsen att det finns en majoritet för dess poilitk. Det får vi inte glömma som en viktig faktor för att slippa det pärlband av kriser vi hade med de rödgröna. Här är det en regering som har en gemensam ambition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.