Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Årets julklapp” får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Årets av handeln utsedda julklapp – VR-glasögonen – bidrar knappast till eftertanke eller hållbarhet, tycker Sveriges Konsumenter som efterlyser en större diskussion om vår konsumtion i juletider.

– Årets julklapp är ett jippo. Syftet är att stimulera mer julhandel, vilket man kan ifrågasätta i tider när vi måste ställa om till mer hållbara livsmönster, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för intresseorganisationen, till TT när han får höra om vad som blir årets klapp ute i handeln.

– Det behövs en större debatt.

För 2016 gäller återigen en teknisk pryl. Den finns att köpa i många olika prisklasser – förvisso sympatiskt för en ekonomiskt pressad barnfamilj. Men en del frågar sig om det verkligen är fler grejer vi behöver till jul.

– Jag tycker man kan ha en diskussion om vad som är viktigt här i livet, säger Bertoft, och hänvisar till både konsumtionshets, grupptryck och vad som är hållbart för planeten.

Suckar

Även Världsnaturfonden WWF suckar över prylhetsen.

– Det kan vara kul med VR-glasögon, men alla teknikprylar har ett stort miljömässigt fotavtryck. Även om man här talar om att leta efter upplevelser så kommer man inte undan att även den här har stort avtryckt, säger Mats Landén, som ansvarar för WWF:s företagssamarbeten, och fortsätter:

– Det vi försöker tala för hellre är att ge olika upplevelser.

Sveriges Konsumenter fyller också på med alternativa klappar att glädja omgivningen med.

-Kanske en begagnad sak, man kan gå på second handbutiker och kolla på Blocket och Tradera . Eller ge bort någonting till välgörenhet. Kanske något egentillverkat, något med tanke, föreslår Jan Bertoft.

TT: Så om du får välja mellan en hemmasnidad smörkniv och VR-glasögon – då tar du smörkniven?

– Ja, det gör jag. Jag tillhör dem som har alldeles för mycket grejer. I min familj har vi i princip avskaffat julklappar. Vi ger lite till barn.

Trendar

Medan HUI Research utser årets klapp i handeln, så passar Blocket på att göra detsamma på begagnatmarknaden. Det som trendar just i år när det kommer till privatannonsering är e-sporttillbehör.

”Årets Begagnade Julklapp 2016 är därför gamingprylen”, skriver sajten i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer