Lars Lerin, årets julvärd 2020, tänder ljuset klockan 15 på julafton. Foto: SVT

Årets julvärd tänder ljuset

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre på julaftonseftermiddagen gav årets julvärd Lars Lerin sin julhälsning och tände ljuset.

– Det var en stor lättnad och jag är väldigt glad och tacksam att jag klarade det, säger Lars Lerin som är med oss i rutan till efter 22 i kväll.

Lars Lerin började med att skicka en tanke till alla som har det svårt.

– Det är många som har det svårt nu i Sverige och i världen. Många är sjuka eller kanske har en anhörig som har gått bort under året. Och vårdpersonalen gör ett jättejobb året runt. Men jag vet en sak och det är att allt förändrar sig med tiden. Det är ingen sorg eller ångest som aldrig går över. För allt går över, men allt tar sin tid, sa Lars Lerin.

Många hyllar årets julvärd i sociala medier. ”Jäkla fin kille Lars Lerin är”, ”Fantastisk människa”, ”Bästa julvärden någonsin” och ”Vilken begåvad julvärd, EQ och IQ!” är några av lovorden på Twitter.

På Facebook fortsätter kärlekshälsningarna till julvärden att strömma med kommentarer som ”Bättre kan det inte bli” och folk som hälsar god jul och bra gjort. Att Lars Lerin delade mig sig av sin barndoms jular uppskattas också: ”Spännande att höra om din uppväxt” skriver en och annan.

– Det känns väldigt högtidligt för mig detta, när jag tänker på alla julaftnar och julvärdar genom åren. Det har ju hållit på sedan 1959 och då var jag fem år. Vi hade ingen tv då, men sedan fick vi en svartvit som det snöade i, så att vi fick kisa med ögonen för att få syn på Bengt Feldreisch, berättade Lars Lerin.

Du kan se sändningen här, i SVT1 eller på SVT Play.

Årets julvärd

Varje år presenterar en känd svensk person Kalle Anka och julaftonens tv-tablå i SVT1. Konstnären Lars Lerin, som tidigare setts i SVT:s Lerins lärlingar, håller tittarna sällskap under julaftonen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.