Årets julvärd Tareq Taylor hyllade sin mamma

Uppdaterad
Publicerad

Årets julvärd, krögaren och kocken Tareq Taylor, pratade inte bara om fantastisk julmat utan hyllade även sin mamma när han på julafton tände det traditionsenliga ljuset.

– Min mamma har varit en riktig lejoninna som har gjort allt för sina barn, sade han.

Vid tre på julaftonseftermiddagen gav årets julvärd Tareq Taylor sin julhälsning och tände ljuset. Han pratade om sin mamma och om att hon haft flera jobb för att kunna försörja familjen. Han framhöll henne som en sann allkonstnär som trots hårt arbete aldrig riktigt fick pengarna att räcka till. Lyxprylar hade man inte råd med, exemplevis en tv.

– Men min mamma har alltid varit resursfull, hon såg till att det faktiskt kom hem en tv till oss helt gratis. Tv:n hade ett litet myntinkast på sidan. Det var som en liten låda som satt fast på sidan av tv-apparaten och så kunde man stoppa i en enkrona och så vred man på en ratt och så tändes tv:n. Vi brukade få några kronor var, tillräckligt för att få se Bolibompa eller Kalle Anka på julafton. Trots att vi hade det lite knapert så fick vi alltid en fantastisk julafton.

Hälsade till ensamma

Förutom att hylla kvinnorna i sitt liv avslutade Tareq Taylor sitt jultal med att skicka en tanke till de som känner sig ensamma.

– I år ska ljuset brinna för dig mamma och min fantastiska dotter Ellen. För alla er andra, för er som jobbar och ser till att vi är trygga och säkra i samhället och för er som sitter ensamma därhemma. Jag hoppas kunna vara ett extra trevligt sällskap för er i kväll.

Positivt på sociala medier

På sociala medier är det flera personer som skriver att de uppskattade julvärden och hans tal. Här är några av kommentarerna: 

”Alltså, Tareq Taylor for president. Både tårar och gåshud över den julhälsningen.”

”Bästa julvärden någonsin! Genuin och vacker berättelse!”

”Men herregud, Tareq Taylor är som klippt och skuren för det här jobbet! Avskaffa tomten, alla föräldrar borde klä ut sig till Tareq istället.”

Tidigare julvärdar

Mellan 1959 och 2002 ledde med ett fåtal undantag Bengt Feldreich och Arne Weise SVT:s julsändning. Sedan 2003 har dock en ny känd svensk, inte sällan en SVT-profil, suttit i studion under julaftonskvällen och presenterat Kalle Anka. Förra året hade konstnären Lars Lerin rollen tillsammans med maken Junior och året innan dess satt Marianne Mörck i studion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.