Tv-profilen Arnse Weise är död 89 år gammal, meddelar hans son Andreas Weise. Foto: SVT Bild

Arne Weise är död 89 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den folkkäre journalisten och tv-profilen Arne Weise är död 89 år gammal, meddelar hans son Andreas Weise.

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skriver hans son Andreas Weise på Instagram.

Arne Weise började sin karriär som journalist 1952 på Sveriges Radio innan han år 1963 började på SVT:s ungdomsavdelning.

Mellan åren 1972 och 2002 ledde Arne Weise SVT:s julaftonsänding som sågs av miljontals svenska tv-tittare. Weises julvärdskap var en uppskattad tradition, men när han första gången tog plats i rutan på julafton 1972 gjorde han det motvilligt, efter protester om sin egen familjs grusade julefrid.

”En av de största tv-personligheterna vi haft”

– Arne Weise var en av de största tv-personligheter som vi har haft. Jag tror inte att man nog kan uppskatta det sällskap som han har varit för så många i Sverige, inte minst som julvärd, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Enligt Hanna Stjärne har Weises närvaro varit extra betydelsefull för de som varit ensamma på julafton.

– Han var den där sällsynta kompisen i tv som gick igenom rutan med sitt lugn och omsorg. Man kommer att minnas honom som en mysfarbror, säger radiojournalisten Henrik Ohlsson som gjort ett program om Arne Weise.

Fick Kristallens hederspris 2013

Mellan 1996 och 2012 var Arne Weise programledare för programmet ”Minnenas television”.

Weise medverkade i tv-serien Skulden där han spelade sig själv. 2013 mottog Arne Weise Kristallens hederspris.

Arne Weise kämpade med hälsoproblem efter sin pension.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.