Aron Modig från Söderhamn, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU). Foto: SVT

Aron Modig: Ingen visste var jag var

Uppdaterad
Publicerad

KDU-ordföranden Aron Modig från Söderhamn berättar för SVT Nyheter om mardrömstiden som följde efter bilkraschen på Kuba.

Aron Modig har bara vaga minnen från bilkraschen på Kuba den 22 juli. Två av de män han reste med, oppositionspolitikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero, omkom.

-Jag har en kort minnesflash från en sekund strax innan vi kör av. Jag minns att vi förlorar kontrollen över bilen och att vi är på väg av vägen. Sedan är det en så kraftig smäll att jag blir medvetslös, berättar han för SVT.

När Aron Modig vaknade till befann han sig i en ambulans som förde honom till ett sjukhus i den kubanska staden Bayamo. Han hade fått en kraftig hjärnskakning och hade smärtor i rygg, nacke och huvud.

-Men med tanke på hur kraftig smällen var klarade jag mig väldigt bra, säger han.

När bilen åkte av vägen kraschade den i hög fart in i ett träd med baken först. De båda kubanerna i baksätet omkom medan Modig och föraren, den spanske politikern Angel Carromero, klarade sig med lindrigare skador.

Underrättelseofficerer tog över

Efter ett dygns sjukhusvistelse blev han hämtad av polis och förd till stationen i Bayamo. Där förhördes han i 1,5 dygn om bilkraschen innan de satte honom på ett flygplan till Havanna. I huvudstaden tog underrättelsetjänsten över och den verkliga mardrömmen började.

-De körde mig till någon form av villa i Havannaregionen. Där fick jag ett litet rum utan fönster och vaktades av tre stora personer, säger Aron Modig. 

I fem-sex dygn förhördes han av underrättelseofficerer.

-Jag var rejält orolig. Då var inte bilkraschen intressant längre utan då  handlade det om vad jag gjorde på Kuba, vem som hade skickat mig, vilja jag hade träffat, vad vi hade pratat om och så vidare.

-Jag visste inte hur lång tid det skulle ta eller vad de ville. Under ungefär ett dygn visste ingen var jag var. Vetskapen att inte ens den svenska ambassaden på Havanna visste var jag var kändes inte bra, berättar Aron Modig.

Utskälld under förhören

Frågorna om hans oppositionella kontakter varvades med rena utskällningar.

-De sade att ”Ni har ert system i Sverige och vi lägger oss inte i det. Ni ska inte komma hit och lägga er i vårt system”. De såg det helt uppenbart som att jag hade kommit från Sverige för att lägga mig i hur de sköter sitt politiska system och det gillade de inte, säger han.

Det var dramatiska dagar då han tvingades hantera många saker samtidigt.

-Bilkraschen, våra kubanska vänner omkom, jag funderade på hur skadad jag var, och sen allting med underrättelsetjänsten: vad kommer att hända nu? Jag fick hela tiden vara i nuet och försöka komma därfrån.

Minns inte olyckan

Regimkritikern Oswaldo Payas familj och politiska parti hävdar att bilen prejades av vägen. De har krävt att en oberoende utredning görs.  Samtidigt sitter Angel Carromero som körde bilen fortfarande fängslad och riskerar tio års fängelse för dråp.

Aron Modig vill överhvudtaget inte spekulera i om någon annan bil kan ha varit inblandad.

-Jag vet inte. Jag minns ingenting, säger han.

Mot slutet av tiden i förvaret kom en presskonferens på tal.

-Då började de helt plötsligt tala om att ”du borde berätta för omvärlden om detta”.

Med kort varsel befann han sig plötsligt på en presskonferens med både inhemska och internationella medier. Han uppfattade presskonferensen mest som en uppvisning för det kubanska folket.

-Jag tror att de ville visa att jag var där på olagligt turistvisum och att jag använt det för att träffa oppositionella kubaner. De frågor som kom från pressen handlade mest om det, säger han.

Kort efter presskonferensen blev Modig släppt ur förvaret och kunde resa hem. Han är tacksam för den hjälp han fick från den svenska ambassaden.

-De var engagerade från bilkraschen och tills jag lämnade landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkraschen på Kuba

Mer i ämnet