Arrangören: ”Det kommer att bli fler demonstrationer”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av helgens stora demonstration i Stockholm mot coronarestriktionerna, Filip Sjöström, utlovar nya protester och aktioner framöver.

– Det kommer att bli fler demonstrationer. Vi planerar för fullt och tänker väldigt mycket på det som komma skall, säger han till SVT Nyheter.

De hundratals personer som i lördags samlades i centrala Stockholm för att demonstrera saknade tillstånd, varför polisen upplöste demonstrationen med stöd av pandemilagen.

Tumult uppstod vid polisens ingripande och fem poliser skadades samt ett 50-tal personer bortfördes av polisen.

”Inte värre än säsongsinfluensa”

Enligt Filip Sjöström, som har en bakgrund som ekonom och egenföretagare, var syftet med demonstrationen att ifrågasätta de rådande restriktionerna i samhället, restriktioner som han anser anser gör mer skada än nytta i samhället och dessutom saknar verklighetsgrund.

– Vad är det som är annorlunda nu? Är det så att det är ett jättedödligt virus som dödar många människor? Jag ser inte det, säger han och tillägger att han inte hittat något stöd för att det pågår en pandemi i Sveriges officiella statistik över antalet döda eller sjuka.

– Jag ser ingenting som tyder på att det är värre än en vanlig säsongsinfluensa.

I Sverige tog coronaviruset sitt första dödsoffer den 11 mars 2020, och sedan dess har över 13 000 personer avlidit med covid-19. I jämförelse brukar mellan 700 och 800 personer i Sverige, ibland upp till ett par tusen, avlida årligen på grund av den ”vanliga” säsongsinfluensan, enligt ett tidigare uttalande av Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dold agenda

På SVT Nyheters fråga om han tror att det finns en dold agenda bakom myndigheternas restriktioner, svarar Filip Sjöström att det finns många som tjänar stora pengar på pandemin och restriktionerna, inte minst de stora läkemedelsföretagen, men att han inte är säker på att det finns en agenda:

– Är det det som ligger bakom det här? Jag ställer mig den frågan hela dagarna och jag har inget svar ännu.

Hur kan du vara säker på att nya demonstrationer inte leder till fler smittade och fler dödsfall?

– Jag kan aldrig vara helt säker. Jag är övertygad om det, men jag är inte 100 procent säker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.