Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm.

Polisen om coronademonstrationen: ”Uppseendeväckande dåligt omdöme”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog upp emot tre timmar innan polisen skingrat de hundratals personer som samlats i centrala Stockholm under lördagen för att demonstrera mot coronarestriktioner. Demonstrationen saknade tillstånd och fem poliser skadades i insatsen. Regionpolischefen kallar demonstranternas beteende för ”uppseendeväckande dåligt omdöme”.

Den tillfälliga pandemilagen tillåter att max åtta personer samlas vid allmänna sammankomster som till exempel demonstrationer. Arrangören valde att inte söka tillstånd för demonstrationen och har nu anmälts för brott mot ordningslagen. Han har förhörts av polis är skäligen misstänkt för att ha arrangerat en icke tillståndsgiven sammankomst.

”Leder till tumult”

Totalt avlägsnades 50 personer med stöd av covid-19-lagen. En person greps misstänkt för blåljussabotage, ytterligare en för våldsamt upplop.

Under söndagen är ingen person frihetsberövad, enligt Stockholmspolisen. De utesluter inte att fler demonstranter kan komma att misstänkas för brott.

– Det vi har sett utspela sig i Stockholm är en demonstration som saknar tillstånd och leder till tumult där flera poliser kommit till skada. Där demonstranterna trots upprepade uppmaningar vägrar att upplösa den och sammankomsten hålls i strid med bestämmelserna som syftar till att begränsa smittspridningen av covid-19. Det är givetvis uppseendeväckande dåligt omdöme och helt oacceptabelt, säger Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm i ett pressmedelande.

”Flera försök till dialog”

Demonstrationen startade vid 14.00 men det dröjde fram till 17.00-tiden innan polisen lyckats skingra folksamlingen.

– Idag var vi tvungna att upplösa en sammankomst. Detta efter att vi gjort flera försök att ha dialog med både arrangör och deltagare vilket inte gav önskat resultat, säger Anna Nilsson, kommenderingschef för polisens insats.

Rikspolischefen ”Kommer aldrig att accepteras”

Fem poliser skadades under insatsen. En fördes till sjukhus för vård. Personen har under söndagen lämnat sjukhuset.

– Våld mot polisanställda kommer aldrig att accepteras, säger rikspolischef Anders Thornberg. Mina tankar går till våra medarbetare som är skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.