Arriva vill inte svara på hur städaren fick nyckeln

Uppdaterad
Publicerad

Tågoperatören Arriva, som ansvarar för tåget som i natt kraschade in i ett bostadshus, är förtegen om hur städaren som körde tåget fick tag i nyckeln.
– Varje förare har en personlig nyckel. Jag vill inte kommentera hur hon har fått tag i en, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.

Det är en förtegen kommunikationschef som över telefon svarar på SVT:s frågor rörande nattens krasch. Hur det hela kunde hända utreds enligt honom just nu.

– Vi tittar på händelseförloppet, varför hon gjorde som hon gjorde. Hon hade ingen tillåtelse att köra tåg, det står uttryckligen i avtalet med henne att hon är där för att städa, säger han till SVT Nyheter.

Vill inte kommentera

Hur städaren, som nu vårdas på sjukhus, kunde komma över nyckeln till tåget vill Tomas Hedenius inte kommentera.

– Varje förare har en personlig nyckel. Jag vill inte kommentera hur hon har fått tag i en, men det är klart att vi har brustit i våra rutiner.

Inte heller SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg kan uttala sig om hur städaren har lyckats köra iväg tåget.

– Varje städare har en nyckel till förarhytten men de har inte tillgång till de nycklar som startar tåget så hur hon har kommit över den vet vi inte i nuläget, säger Suss Forssman Thullberg.

”Går att köra utan utbildning”

Att köra dessa tåg kräver även en särskild förarutbildning. Men enligt Tomas Hedenius är det inte helt omöjligt att klara det även om man inte har en.

– Enligt uppgifter jag fått så kan det gå ändå. Man kan antingen ta del av vad som står på internet, eller se hur andra har kört, exempelvis genom att arbeta på en depå. Då ska det inte vara helt omöjligt, även om man inte har någon förarutbildning.

SVT har varit i kontakt med städbolaget som inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till Arriva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet