Ett tåg körde in i ett bostadshus i Saltsjöbaden 2013. Nu har tågoperatören Arriva fått en företagsbot på 500 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Arkivbild. Foto: TT/Jonas Ekströmer

Arriva får böta halv miljon för tågkraschen

Uppdaterad
Publicerad

Tågoperatören Arriva får böta 500.000 kronor för olyckan 2013 när ett lokaltåg skenade in i ett hus i Saltsjöbaden i Nacka.

Dessutom ska en städerska som skadades svårt i kraschen få 20.000 kronor i ersättning, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Läs mer: Tåget som krockade med ett hus

Städerskan misstänktes först för att ha orsakat olyckan, men rentvåddes senare.

Nu har Arriva dömts till ett strafföreläggande för arbetsmiljöbrott. Åklagaren som utfärdat föreläggandet anser att Arriva brustit i sitt säkerhetsarbete. Det gäller bland annat bristande instruktioner till en banarbetare som ställde tåget i obromsat läge.

– Vi kommer inte att överklaga. Den här händelsen kunde ha slutat mycket värre och pengarna är helt underordnade i sammanhanget, säger Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund till Nyhetsbyrån Siren.

Har infört nya rutiner

Haverikommissionen konstaterade i sin rapport efter olyckan att Arriva och SL infört nya rutiner för att förhindra en liknande händelse.

– Vi delar den beskrivning av händelseförloppet som åklagaren ger. Arriva har hela tiden varit en del av de utredningar som gjorts efter händelsen och vi visste att det här beslutet var på gång, säger Christer Ekelund till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet