Tåget som spårade ur i Saltsjöbaden den 15 januari 2013. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Tåget som krockade med ett hus

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ytterst ovanlig och annorlunda olycka – ett tåg som körde rakt in i ett bostadshus. Hus och tåg blev demolerat och en ung städare ensam ombord på tåget blev svårt skadad och dessutom oskyldigt anklagad för tågstöld.

Det var i januari 2013 som ett tåg på Saltsjöbanan spårade ur mitt i natten vid ändhållplatsen. Tåget, som kommit i rullning på depån i Neglinge, fortsatte i 80 kilometers fart förbi stoppbocken och rakt in i ett flerfamiljshus.

Lägenheten som huset körde in i blev helt förstörd. Odd Melin bodde granne i samma hus som den drabbade lägenheten, han var inte hemma själv när det hände men berättade så här om olyckan:

– Mannen i huset sov tre meter från där tåget körde in. Han kommer upp och hela köket är demolerat. Den stackars kvinnan satt fastklämd och skrek och grät i två timmar. Du kan ju tänka dig att uppleva det.

Ombord på tåget fanns en ensam 22-årig kvinna som satt fastklämd i den helt förstörda förarhytten. Hon var städerska och hade gått ombord vid depån i Neglinge för att städa tåget när det började rulla av sig själv.

Oskyldigt anklagad över hela världen

SL och tågbolaget skyllde på kvinnan och sade att hon stulit tåget, så medan hon låg nedsövd på sjukhus och vårdades för svåra skador var hon samtidigt misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Att en städerska stulit ett tåg blev en världsnyhet, men den stämde inte – det hela var en olycka. Den tekniska utredningen visade på flera allvarliga säkerhetsbrister kring tåget och uppställningsplatsen.

Det enda städaren gjort var att stänga tågdörren, den var i sin tur kopplad så att motorn drog igång. Eftersom tågets bromsar inte var i och spårets bromsanläggning var ur funktion så kunde tåget rulla ut på Saltsjöbanan.

Städerskan hade inte en chans att stoppa tåget och valde till slut att ta skydd i ett säte utanför förarhytten. Där påträffades hon svårt skadad av räddningspersonal efter kraschen.

Nu får tågbolaget Arriva böta 500.000 kronor för olyckan och städerskan får 20.000 kronor i skadestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet