Karin Enström (M), försvarsminister Foto: SVT

Vill se mer pengar till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Karin Enström (M) öppnar nu för ökade resurser på försvaret i höstens budget.

På direkt fråga från SVT:s reporter svarar Enström att ”vi har arbetat med försvarsmaktens ekonomi under en längre tid” och fortsätter:

– Det jag nu säger är att jag är beredd att föreslå förstärkningar redan till höstens budget, för att säkerställa att försvarsreformen kan genomföras i den takt som vi önskar.

Uttalandet kommer efter en tid av ganska häftig debatt om försvarets förmåga, inte minst mot bakgrund av de incidenter som ägt rum över Östersjön vid några tillfällen under våren.

Frågan var också uppe till diskussion i SVT:s pariledardebatt på söndagen.

Enström vill dock inte precisera vare sig hur mycket pengar det kan handla om eller om det handlar om materiel eller personal i första hand.

Däremot klargör hon att det handlar om resursförstärkningar redan från nästa år, 2014, och att hon har gott hopp om att få stöd för dem i riksdag och regering.

På frågan om den mer långsiktiga finansieringen av försvaret passar dock finansministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer