Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handlaren: Vi har ju kallat oss fria handlare, men nu kan vi inte göra det längre. Foto: Zsolt Czinkoczky/Per Leandersson/SVT

Butiksägaren: Bristande konkurrens hos grossister kan höja matpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Oberoende livsmedelshandlare kan bara köpa in sina varor från en stor matleverantör – Axfoods grossist Dagab.

– Vi har ju kallat oss fria handlare, men nu kan vi inte göra det längre, säger Bo Sandelin som driver den oberoende butiken Din Mat i Västerhaninge.

Han är övertygad om att den bristande konkurrensen i grossistledet har drivit upp matpriserna.

Bo Sandelin äger en oberoende livsmedelsbutik i Västerhaninge, i södra Stockholm. Axfoods Dagab är den enda stora grossist han har att välja på. Han köpte tidigare sina varor från Bergendahls, men det bolaget köptes upp av just Dagab. De andra stora grossisterna är stängda. Ica Coop och Lidl säljer bara till de egna livsmedelskedjorna. 

Krav vid uppköpet

För att Dagab skulle få godkännande för köpet av Bergendahls ställde Konkurrensverket som krav att utomstående handlare inte skulle diskrimineras. Dagab menar också att villkoren till utomstående butiker är jämförbara med villkoren för deras egna livsmedelskedjor.

– Annars hade de inte kunnat konkurrera på marknaden som är väldigt präglad av prispress, säger Nicholas Pettersson, vd för Dagab.

Men handlaren Bo Sandelin hävdar att det har blivit dyrare med Dagab för det som kallas egna matvaror, alltså varor som har grossistens egna varumärken, som till exempel Eldorado och Garant. EMV-varor står för mellan 20 och 30 procent av hela sortimentet i Bo Sandelins butik. 

– Prisnivån på egna varumärken har gått upp katastrofalt, upp till hundra procent, säger Bo Sandelin.

Håller inte med om kritiken

Detta motsägs bestämt av Dagabs vd Nicholas Pettersson:

– Nej, vi kan inte sko oss på de utomstående handlarna, konkurrensen är för hård.

Konkurrensverket kan inte öppna upp grossistmarknaden så handlarna kan köpa från vilken grossist de vill. Konkurrensverket kan bara agera när det blir uppköp, som i fallet när Dagab köpte Bergendahls, vilket de alltså godkände.  

– Vi har inte instrument att göra något åt det, säger Rikard Jermsten, chef för Konkurrensverket.

Fördelar med egna varumärken, så kallade ”EMV” (egna märkesvaror), för grossisten är:

Större frihet och flexibilitet vad gäller prissättning

Högre marginaler vilket ger högre vinst

Skapar prispress på icke EMV-varor

Man slipper betala för producentens marknadsföringskostnader

Möjlighet till större kontroll över produkters egenskaper och kvalitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.