Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
CSN: Talar för att stödet möter ett behov – Men uppenbart har vi inte tagit höjd för den enorma efterfrågan. Foto: Jessica Gow/TT

Efter två krascher – nu fungerar CSN:s sajt igen

Uppdaterad
Publicerad

När Centrala studiestödsnämnden, CSN, öppnade ansökan till omställningsstudiestöd för nästa termin vid midnatt kraschade sajten. Söktrycket blev för hårt. Prognosen var att den skulle öppna klockan 14 igen. Istället kraschade sajten – igen.

– Det tog lite tid men nu är sajten igång , säger Stefan Tärnhuvud, pressansvarig på CSN, vid halv tretiden på lördagen.

Intresset för det nya omställningsstudiestödet har blivit oväntat stort. När ansökningstiden öppnade vid midnatt kraschade sajten på grund av hårt söktryck.

– Det är först till kvarn som gäller och det fick många att gå in på sajten samtidigt. Den klarade inte av det och CSN har haft ett krismöte om vad som hände, säger Stefan Tärnhuvud, pressansvarig på CSN.

CSN hade ett krismöte på lördagförmiddag och räknade med att kunna öppna sajten igen klockan 14. Men det då var det fortsatta problem med att logga in – och sajten krascahde igen. En halvtimme senare var problemet löst.

4000 ansökningar

– Ansökningarna var så många att det tog lite tid för sajten att komma igång. Nu trillar de igen. Vi har hittills fått in sammanlagt 4000 ansökningar, säger Stefan Tärnhuvud till SVT strax före 15.

Av dem är 1100 från i natt.

– De som fick igenom sin ansökan i natt ska ha fått ett kvitto på att ansökan har gått igenom. Har man inte fått ett kvitto, har ansökan inte gått igenom. Då får man söka igen, säger Stefan Tärnhuvud.

Han säger att det fortfarande kan vara lite segt för den som söker på grund av det hårda trycket.

Stefan Tärnhuvud berättar att man hade stresstestat sajten för 30 000 personer per timme. Söktrycket blev dock för stort.

Jimmy kunde inte signera

Jimmy Vall i Växjö är en av många som satt uppe vid midnatt när ansökan öppnade.

– Jag ville vara först på låset, men det var så segt och man fick vänta en bra stund på varje steg. Och när man väl tagit sig igenom allt så funkade det inte att signera, säger Jimmy Vall,  som också är kritisk till att CSN valde att öppna ansökan mitt i natten.

Han satt uppe till 2-tiden på natten och gjorde upprepade försök innan CSN meddelade att de stängde ansökan på grund av tekniska fel.

Omställningsstudiestödet riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet. Det kan sökas av den som är mellan 27 och 62 år. Stödet är till för att man vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller lära sig ett nytt yrke.

För att få stödet ska man ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna.

Omställningsstudiestödet består av ett bidrag på 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp, dels av ett lån. Stödet ges i 44 veckor eller längre om man studerar på deltid.

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.