Transport, som enda LO-förbund, nobbar det nya lönemärket. Förbundsordförande Tommy Wreeth tycker inte helheten var tillräckligt bra. Foto: Claudio Bresciani/TT/Claudio Bresciani/TT

Transport nobbar nya industriavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Transportarbetareförbundet avvisar industriavtalet som blev klart i går, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Om man går med på för lite så driver man på en fattigdomsspiral som är minst lika illa som en inflationsspiral, säger förbundsordförande Tommy Wreeth, till radion.

Sedan tidigare har Transport – som det enda av 14 LO-förbund – ställt sig utanför löneförhandlingarna som gick i mål under fredagen. Transport nobbar det nya lönemärket och kommer fortsätta förhandla på egen hand nästa vecka.

Vill ha 5,5 procent

Industriavtalet innebär en lönehöjning på 7,4 procent över två år på fredagen – 4,1 procent under första året och 3,3 procent år två. Transport vill istället se en ökning på 5,5 procent i år.

– År ett i det här avtalet med 4,1 procent må vara hyfsat men år två är alldeles för lågt. Helheten är inte tillräckligt bra för oss, säger han till Ekot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Américo Fernández, privatkonom på SEB svara på tre frågor om hur du påverkas av nya löneavtalet. Foto: Caisa Rasmussen/TT/Pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.