Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Vårdstedt, ansvarig utgivare för programmet Kulturstudion kommenterar det faktum att en programledare höll i ett program om artisten Loney dear, som hon är tillsammans med. Foto: Vilhelm Stokstad/TT/SVT

Artist diskuterades i SVT:s Kulturstudion – är tillsammans med programledaren

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren för SVT:s Kulturstudion ställde frågor till en musikjournalist om artisten Loney dear innan hans konsert sändes. Det som inte framgick i programmet var att programledaren och artisten har en relation, vilket Martin Vårdstedt, ansvarig utgivare för programmet, ser allvarligt på.

– Det har inte blivit bra, där har det blivit fel.

Det var känt för redaktionen för Kulturstudion att programledaren och artisten Loney dear, som egentligen heter Emil Svanängen, har en relation. Ändå valde man att låta personen programleda den inramande intervjun kring hans framträdande.

– Det är ett misstag i arbetet, sådant ska inte inträffa men ibland gör det det. Men jag känner mig väldigt trygg med mina projektledare och producenter och att vi har våra rutiner på plats. Sen har det brustit i den här inramningen, och det var inte bra, säger Martin Vårdstedt.

”Vi gjorde som vi alltid gör”

Programledaren vill inte kommentera saken för SVT Nyheter men hänvisar till ansvarig redaktör för intervjun, Alexandra Lindroth.

– Vi gjorde den typ av inramning vi alltid gör, varje vecka. Jag kan se att det finns möjligen en risk för jäv och att vi borde ha gjort på ett annat sätt. Man hade kunnat låta bli att göra inramningen eller låta en annan programledare gå in, säger Alexandra Lindroth.

”Stolt över konserten”

Den efterföljande konserten med Loney dear och beslutet att sända den i Kulturstudion har programledaren inte haft något att göra med, säger Martin Vårdstedt, programchef för SVT Kultur och samhälle och ansvarig utgivare för Kulturstudion.

– Jag har vetat om att konserten skulle produceras och är stolt över den och nöjd med den. Sen när det gäller inramningen, hur den presenteras, där har det inte blivit bra, där har det blivit fel. Det är inte lämpligt att presentera det på det sättet som gjordes här.

Programmet som ligger på SVT Play i sin helhet har nu försetts med en textrad där man skriver att Kulturstudion fått frågor om inramningen av Loney dears konsert, med en länk till SVT Nyheters artikel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer