Justitieminister Beatrice Ask(M) Foto: SVT

Ask: Polisen har väldigt tydliga regler

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justititeminister Beatrice Ask har blivit en viral succé och väckt många upprörda känslor. Nu svarar Ask på kritiken.

I brevet, som publicerades i Dagens Nyheter i går, kritiserar Khemiri det så kallade Reva-projektet, som har vållat stor debatt den senaste tiden. Projektet går ut på att polisen ska prioritera att leta upp och utvisa papperslösa personer som befinner sig i Sverige. Jonas Hassen Khemiri beskriver de många upplevelser av rasism som han, hans familj och hans vänner fått utstå och hur det påverkat honom. Brevet hade på torsdagsmorgonen delats 114.000 gånger på Facebook.

– Polisen får definitivt inte ingripa bara för att någon ser ut på ett visst sätt, däremot har polisen sedan länge i uppdrag att avvisa personer som inte har rätt att vistas i Sverige, men det ska finnas ett särskilt skäl för det, sade Ask i SVT:s Gomorron Sverige.

– Jag vet inte om det är väldigt många som blivit stoppade på grund av att de har mörkt hår till exempel, men polisen har väldigt tydliga regler för inre utlänningskontroll.

– Och om det skett?

– Ja, om det skett så har man inte följt reglerna och då får man pröva om man i enskilda ärenden har agerat fel.

– Jag vill också säga att bemötandet är mycket viktigt. Oavsett vad polisen sysslar med så frågar sig människor varför frågar de just mig, även i en trafikkontroll kan folk känna obehag. Just därför har vi arbetat mycket med bemötandet, att polisen ska arbeta professionellt och kunna förstå hur männsikor kan uppleva olika situationer

SVT har sökt Jonas Hassen Khemiri, som avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer