Ask vill skärpa lag om gode män

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag kring gode män bereds nu på justitiedepartementet och ska vara klart inom ett år, det säger justitieminister Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Systemet med gode män kritiserades i går, efter att en 72-årig man hållits inlåst i ett väldigt litet rum på ett äldreboende och att den gode mannen skötte om så många som 60 personer.

– Vi kommer att presentera ett nytt lagförslag inom den här mandatperioden och det finns flera nya förslag till förbättringar, säger Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Man inlåst i skrubb

Ask tycker att man kan ställa högre krav på kommunerna.

– Jag tycker också att det är viktigt att kommunerna tar sitt ansvar att se till att goda män har rimliga arbetsförutsättningar. Det handlar både om hur många klienter man arbetar med men också vilket stöd och vilken utbildning man kan få hjälp av, för att kunna göra ett korrekt arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet