72-åringens gode man har 60 klienter

Uppdaterad
Publicerad

Mannens gode man tjänar 600.000 kronor om året.

Den 72-åring som hittades inlåst i en städskrubb på ett äldreboende i Huddinge delar god man med 60 personer. Den gode mannen, en 48-årig företagare, tjänar över 600 000 kronor om året, skriver Metro.

Niklas Näslund, enhetschef vid södertörns överförmyndarnämnd, säger til SVT Nyheter att han endast kan hålla koll på vilka uppdrag personen har i just hans kommun.

Man inlåst i skrubb

– Jag har koll på hur många uppdrag de har i mitt ansvarsområde. Som mest 20-30. Men inte inom andra kommuner. Så en person kan ha uppdrag i andra, närliggande kommuner också. Uppgifterna omfattas av sekretess, och det gäller även andra överförmyndarnämnder också, säger han.

”Kommer begära förklaring”

Enligt chefen för överförmyndarförvaltningen i Stocholms komun kommer 72-åringens gode man krävas på en förklaring.

– Vi kommer att kontakta 72-åringens gode man och begära in en förklaring. Det är inte meningen att någon ska ha 60-70 uppdrag, säger Kennet Öhlund, chef för överförmyndarförvaltningen i Stockholms kommun, till tidningen.

Inga regler för hur många uppdrag

De senaste åren har antalet goda män och förvaltare ökat kraftigt. Som SVT Nyheter tidigare rapporterat upplever många kommuner att gode män missköter sig.

Flera patient- och anhörigföreningar efterlyser hårdare regler kring hur många uppdrag en god man får ha – något som helt saknas i dag.

– Det är en skandal att en god man kan ha över 60 klienter. Det är förödande för den sjuke och stor risk att man inte får den hjälp man behöver, säger Alzheimerföreningens ordförande Krister Westerlund.

”Lätt att ignorera”

Även Autism- och Aspergerförbundet ser det som önskvärt med en begränsning i antal uppdrag.

– Många av våra medlemmar kan inte själva pocka på uppmärksamhet, utan initiativet måste komma från den gode mannen. Det kan vara lätt för en god man med 60 huvudmän att ignorera den som inte är så talför, säger förbundsjurist Hanna Jarvad.

Förbundet får då och då signaler om gode män som inte intresserar sig för sina huvudmän. Extra allvarligt kan det vara för den som saknar anhöriga och därmed är helt utlämnad till sin ställföreträdare.

– Då måste ju den gode mannen verkligen engagera sig, träffa personen, åka ut på besök, prata med personal. Det tar tid, säger Hanna Jarvad.

Utbildning testkörs

Som SVT Nyheter tidigare berättat har Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram en utbildning till gode män som kommer att testköras nu under hösten.

Även SKL vill att ska föras nationell statistik över hur många gode män det finns i Sverige och hur många uppdrag de har. Det här är något som också har föreslagits i en utredning till regeringen, som nu äger frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet