Foto: Natasha Dahlberg/SVT Design och Holger Ellgaard/Wikimedia commons

Satt inlåst och nedkissad – nu frias verksamhetschefen på Vårbacka

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre satt inlåst i en skrubb på ett äldreboende på Vårbacka när polisen hittade honom. Tingsrätten konstaterar att mannen låstes in felaktigt, men väljer att fria den före detta verksamhetschefen.

Det var i början av augusti 2013 som ett äldreboende i Huddinge polisanmäldes för olaga frihetsberövande av en äldre man. Polisen kallades till äldreboendet i ett annat ärende och påträffade då den inlåsta mannen. Han var nerkissad och nerbajsad, i ett rum som inte var större än cirka 2x3 meter. Det enda som fanns i rummet var en madrass på golvet.

En utredning startade och åtal väcktes mot den tidigare verksamhetschefen. Nu har Södertörns tingsrätt valt att frikänna den dåvarande verksamhetschefen på äldreboende Aleris Vårbacka Plaza från olaga frihetsberövande.

Man inlåst i skrubb

Skulle vara ett ”lugnt rum”

Den dåvarande verksamhetschefen har under rättegången förnekat brott. Hennes inställning har varit att rummet skulle vara ett ”lugnt rum” där mannen fick vara om han blev allt för utåtagerande mot personalen. Hon uppger att hon aldrig har gett direktiv om att lämna mannen ensam. Hon har också nekat till att ha känt till att handtaget på dörren varit borttaget.

Var olagligt frihetsberövad

Tingsrätten skriver i sin dom att den boende har utsatts för ett frihetsberövande som inte varit lagligt. Mannen lämnades ensam i det aktuella rummet både dagtid och nattetid. Dörren till rummet saknade handtag, vilket har gjort att den boende har saknat möjlighet att ta sig ut. Vidare har rummet varit placerat mellan två avdelningar och saknat larmanordning.

Vittnesuppgifter har varit motstridiga och tingsrätten bedömer att utredningen inte är tillräckligt robust för en fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet