Ask vill skärpa lagen om förtal

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag Gransknings rapportering om näthatet så öppnar justitieminister Beatrice Ask för en skärpning av lagen mot förtal. Hon menar att lagen är föråldrad.

I dag är det inte många som döms för hot på nätet. Det finns möjlighet att utreda brotten om man får fram ip-nummer eller abonnentuppgifter från dem som hotar men det är ofta svårt.

– Svårigheterna är att servrarna i de allra flesta fallen ligger i USA exempelvis Facebooks. USA måste ha internationell rättslig hjälp eller så måste Facebook ge det till oss självmant. Där har vi problem, Facebook har tidigare varit mycket ovillig till att lämna ut uppgifter, säger kammaråklagare Jerker Asplund.

UG – Näthat

Lagen skriven i annan tid

Justitieminister Beatrice Ask tycker att det är viktigt att Facebook och andra tar sitt ansvar för att stoppa hot och kränkande kommentarer. Men hon ser också ett behov av att se över lagstiftningen.

– Förtalslagstiftningen är skriven i en lite annan tid. På justitiedepartementet tittar vi på hur reglerna kan användas i dag och om det kan finnas brister. Det är möjligt att vi behöver göra en uppdatering i vissa delar för att det bättre ska träffa den här typen av företeelser.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Näthat

Mer i ämnet