Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Astra Zenecas vaccin har ännu inte godkänts inom EU, men väntas få klartecken från läkemedelsmyndigheten EMA på fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Astra Zeneca och EU i möte om vaccinförseningar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har irritationen vuxit i EU efter beskedet att Astra Zeneca på grund av ”produktionsproblem” inte kan leverera så mycket av sitt covid-19-vaccin som bolaget lovat – samtidigt som produktionen pågår i Storbritannien.

– Vi är mycket upprörda, säger Richard Bergström, svensk vaccinsamordnare.

Sverige ser nu ut att få 400 000 doser i februari istället för 1 miljon doser.

Irritationen har sin bakgrund i de avtal som Astra Zeneca skrev med EU respektive Storbritannien under förra året. Företaget förband sig att leverera 100 miljoner doser till Storbritannien och 400 miljoner doser till EU.

Dock med tydliga förbehåll, enligt Astra Zenecas vd Pascal Soriot.

– I kontraktet (med EU) är det väldigt tydligt. Jag citerar exakt: vi ska göra ”our best effort”, så gott vi kan, säger Soriot i en intervju som publicerats i tyska Die Welt, italienska La Repubblica och spanska El País.

Tillverkar i Storbritannien

Att ta vaccin som tillverkats i Storbritannien och skicka till EU för att uppfylla kvoten är inte möjligt, enligt Soriot.

– Som ni förstår har den brittiska regeringen stipulerat att leveranser från den brittiska produktionen först ska gå till Storbritannien. I kontraktet med EU nämns att de brittiska fabrikerna kan vara en möjlighet för EU, men bara i ett senare läge.

Men EU-kommissionen ställer sig frågande till flera av uppgifterna från Soriot.

– Det är många saker vi inte håller med om, inklusive att fabrikerna i Storbritannien skulle vara reserverade för brittiska leveranser. Det är inte sant, hävdar en högt uppsatt EU-tjänsteman enligt nyhetsbyrån AFP.

Vaccinsamordnaren: Vi är upprörda

Svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström säger till SVT Nyheter att leveranserna från Astra Zeneca ser ut att minska från 1 miljon doser till 400 000 doser under februari för Sveriges del.

– Vi är mycket upprörda och måste få till en lösning. Vi gillar inte att man bygger på sig ett lager på ett ställe och minskar leveranserna någon annanstans, säger Richard Bergström.

Astra Zenecas vaccin har ännu inte godkänts inom EU, men väntas få klartecken från läkemedelsmyndigheten EMA på fredag.

Otydliga uppgifter och öppet bråk

Läkemedelsföretaget och EU har under onsdagen släppt olika uppgifter till europeiska medier och nyhetsbyråer med krav om att offentliggöra avtalet och ställa in kvällens möte.

Men efter många turer ser mötet under onsdagskvällen ut att bli av.

– Jag kan bekräfta att vi kommer att ha ett möte med EU-kommissionen senare under dagen, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca Sverige till SVT Nyheter.

Även Richard Bergström bekräftar att mötet blir av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet