Richard Bergström: ”Vi köper inte argumentet”

Uppdaterad
Publicerad

EU:s förhoppning om att få vaccindoser från Storbritannien kommer inte att infrias.

Det blev klart under kvällens Aktuellt, då Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström mötte Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund.

– Vi köper inte det argumentet. Astra Zeneca kan nog försöka lite till, sa Richard Bergström.

EU har satt hård press på vaccintillverkaren Astra Zeneca de senaste dagarna. Anledningen är att Astra Zeneca kommer att leverera 60 procent färre vaccindoser till EU än vad som tidigare avtalats. För Sveriges del handlar det om 400 000 doser istället för den utlovade miljonen.

– Det finns en irritation och frustration bland mina kollegor i EU-kommissionen. Astra Zeneca måste hitta en lösning, sa vaccinsamordnaren Richard Bergström i kvällens Aktuellt.

”Köper inte argumentet”

EU-kommissionen anser att Astra Zeneca borde leverera vaccin från fabriker i Storbritannien för att försäkra att EU:s medlemsländer får de doser som de blivit lovade.

Men några doser från Storbritannien kommer det inte att bli, enligt Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca Norden.

– I dag finns inga planer på det. Vi kan inte lösa ett problem genom att skapa ett annat problem någon annanstans, säger han.

Richard Bergström är kritisk till beskedet.

– Vi köper inte argumentet att vi inte kan få doser från Storbritannien. Men vi kan titta på USA också. Det borde ju vara möjligt att använda de anläggningarna.

”Kan nog försöka lite till”

Jacob Lund säger att bolaget ”vänder på alla stenar” för att leverera rätt antal vaccindoser till EU, men han vill inte gå in på detaljer.

– Vi tycker att det är djupt olyckligt att vi står i den här situationen. Vi förstår frustrationen och vi är frustrerade själva. Men jag vill inte stå och lova saker här i dag.

Richard Bergström går inte med på att Astra Zeneca gjort allt man kan för att leverera.

– Att det har blivit problem hos den belgiska underleverantören är inget man kan vara arg på. Det är sådant som händer. Det som är viktigt är att Astra Zeneca gör sitt yttersta för att lösa problemet och hitta doser någon annanstans. Man kan nog försöka lite till.

Bergström: Kommer att hålla tidsplanen

Richard Bergström gav dock ett uppmuntrande besked. Enligt honom kommer Sverige att leverera vacciner till den svenska befolkningen i tid, trots den senaste tidens förseningar.

– Vi har fler vacciner som kommer i vår och ytterligare tre som sannolikt kommer att bli godkända. Dessutom har vi utökat produktionen från Pfizer. Vi kommer att få doser så att det räcker till alla vuxna svenskar som planerat före halvårsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet