Foto: TT

Rekordmycket från biståndsbudgeten läggs på asylmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen för över rekordmycket pengar från biståndsbudgeten för att finansiera svensk asylmottagning. Trots att redan var femte biståndskrona i dag förs över räknar regeringen redan med att mer behövs under 2016.

Regeringen för över rekordmycket pengar från biståndsbudgeten för att finansiera svensk asylmottagning. Trots att redan var femte biståndskrona i dag förs över räknar regeringen redan med att mer behövs under 2016.

– Jag skulle önska att vi kunde göra på ett annat sätt men nu är det här en politisk realitet och vi har en begränsad statsbudget, säger biståndsminister Isabella Lövin.

#flykt

Diakonia: ”Skyhöj höjning”

I opposition var Miljöpartiet kritiskt mot att pengar togs från biståndet, men i dag låter det annorlunda. Att pengar på det här sättet flyttas om från biståndsbudgeten till att finansiera svensk asylmottagning har diskuterats.

– Innan valet förra året steg flera av de här partierna ut och då låg vi på en helt annan nivå vad det gäller avräkningen. Så steg flera av de här partierna som nu sitter i regeringen fram och sa att vi ska arbeta för att sänka den andelen. Istället har det blivit en skyhög höjning, säger biståndsorganisationen Diakonas generalsekreterare Bo Forsberg.

Ett parti som ville sänka andelen allra mest var Miljöpartiet och i dag är det de som har ministerposten, vad tycker du om det?

– Det är besvärande, tycker jag. Och det är därför vi är kritiska, konstaterar Bo Forsberg.

Fördubbling sedan Alliansens budget

År 2014 tog alliansregeringen fyra miljarder kronor från biståndet för att finansiera det svenska asylmottagandet. Då var det en tiondel av hela biståndet.

För i år, 2015, tog den rödgröna regeringen 8,4 miljarder kronor – vilket var en fördubbling och innebär att en femtedel av totala biståndet nu försvinner. Regeringen tar alltså var femte biståndskrona och ger till Migrationsverket.

I budgeten som regeringen presenterade i går för 2016 räknar man med en summa på 8,2 miljarder kronor.

Migrationsverket: Måste revidera siffran

Men den summan verkar redan överspelad – den bygger nämligen på Migrationsverkets gamla prognos från i somras då 73.000 flyktingar beräknades ta sig till Sverige.

– Just nu så kommer det 1.000 personer varje dag och söker asyl. Det är den högsta siffran vi haft någonsin. Så att vi kommer att ha anledning att revidera upp siffran i den kommande prognosen, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Biståndsministern: Ett bekymmer

I vår kommer regeringen av allt att döma få behöva ta mer pengar ur biståndsbudgeten för att täcka utgifterna när så många söker asyl.

– Ja, det är ett bekymmer detta att vi har en biståndsbudget som måste justeras efter prognoserna, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Men försöker du som miljöpartistisk biståndsminister göra något åt situationen?

– Vi för en dialog inom regeringen om hur stor andel som faktiskt mäktar med innan det smärtar. Men det är ju uppenbart i dag att det inte finns utrymme i budgeten att minska avräkningarna.

Kan det vara så att ni tvingas bryta kontrakt med redan ingångna biståndsavtal?

– Jag vill inte spekulera i det nu, utan det är klart att vi ska undvika det i största möjliga mån.

”Fattiga ska inte betala flyktingmottagandet”

Men Bo Forsberg menar att regeringen visst kan bestämma hur stor del av biståndet som omfördelas. I andra länder tas inte alls lika mycket, menar han.  Han har ett, tycker han, väldigt starkt skäl till att pengarna till asylmottagandet inte bör tas från biståndet.

– De fattiga ska inte betala flyktingmottagandet i Sverige. That's it, konstaterar han.

FAKTA ASYLMOTAGNING:

2007 – 1 miljard

2008 – 2,5 miljard

2009 – 2 miljard

2010 – 2 miljard 

2011 – 2,6 miljard

2012 – 3,2 miljard = 9% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona

2013 – 4,4 miljard = 11,6% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona

2014 – 4 miljard = 10,5% av totala biståndsbudgeten eller var tionde krona

2015 – 8,4 miljard – 21% av totala biståndsbudgeten eller var femte krona

2016 – 8,2 miljard – 19% av totala biståndsbudgeten eller var femte krona – men baserat på gammal prognos och väntas stiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet