Under tiden som Migrationsverket behandlade ansökningen söker den yngsta dottern i familjen 2015 ett jobb med en säkerhetsklassad tjänst inom Kriminalvården. Foto: Johan Nilsson/TT

Saknade uppehållstillstånd – fick säkerhetsklassad tjänst hos Kriminalvården

Uppdaterad
Publicerad

Hon fick en säkerhetsklassad tjänst, trots att hon var utländsk medborgare och saknade både arbets- och uppehållstillstånd. Anställningen krävde ett undantagsbeslut som undertecknades av justitieminister Morgan Johansson. Nu sitter hon tillsammans med sin familj i förvar i väntan på att skickas tillbaka till Uzbekistan efter 15 år i Sverige.

Familjen, som bestod av mormor, mamma och två döttrar, kom till Sverige 2004 från Uzbekistan, och ansökte då om uppehållstillstånd. Deras ansökan avslogs efter tio månader, men beslutet upphävdes av Utlänningsnämnden, en föregångare till migrationsdomstolarna, mot slutet av 2005.

Familjen ansökte då om uppehålls- och arbetstillstånd och beviljades det fram till slutet av 2006. Men när de ville förlänga tillståndet avslogs ansökan och Migrationsverket beslutade att familjen i slutet av 2010 skulle utvisas.

Mellan 2010 och 2014 lämnade familjen in ett antal anmälningar med syfte att stoppa utvisningen  och när utvisningsbeslutet blev preskriberat 2014 ansökte familjen på nytt om uppehållstillstånd.

Migrationsminister Johansson godkände undantag

Under tiden som Migrationsverket behandlade ansökningen sökte den yngsta dottern i familjen 2015 ett jobb med en säkerhetsklassad tjänst inom Kriminalvården.

Eftersom hon saknade svenskt medborgarskap och Kriminalvården ville göra en registerkontroll av henne, begärde Kriminalvården att regeringen skulle göra ett ”undantag från kravet på svenskt medborgarskap för innehav av en säkerhetsklassad anställning vid Kriminalvården”. Den 10 december 2015 går justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) med på att göra undantaget.

Efter att regeringen gett sitt godkännande bad Kriminalvården Säkerhetspolisen att göra registerkontroll av kvinnan för att därefter anställa henne.

Familjen sitter i förvar

Under 2016 beslutade Migrationsverket att avslå familjens ansökan om uppehållstillstånd och meddelade att de skulle lämna landet i början av 2017. Efter att en anmälan om hinder för utvisning avslagits, blev utvisningsbeslutet ett faktum i juli 2018.

Den 23 januari i år fattade Migrationsverket beslut om att ta familjen i förvar eftersom det fanns risk för att de skulle hålla sig undan eller inte samarbeta med svenska myndigheter. Sedan i onsdags sitter de i förvar i väntan på att utvisas.

SVT Nyheter har pratat med familjens yngsta dotter, som säger att de har levt helt öppet, jobbat och betalat skatt. Familjen oroar sig nu för vad som ska hända när de tvingas tillbaka till Uzbekistan.

Morgan Johansson avböjer intervju och hänvisar via sin pressekreterare att regeringen litat på Kriminalvårdens bedömningar. Senare kommenterade han på Twitter att rutinerna ska ses över.

Kriminalvården medger misstag

När SVT Nyheter söker Kriminalvården återkommer myndigheten med en skriftlig kommentar.

”När hen sökte jobb på Kriminalvården kom hen från en pågående anställning från ett vaktbolag. Hens utbildnings- och yrkesbakgrund samt kompetens gjorde att Kriminalvården anställde personen som kriminalvårdare 2015, en tjänst som då hade säkerhetsklassning tre (den lägsta av tre klassningar).

Den före detta kriminalvårdaren har inte på något sätt bedömts som ett säkerhetshot. Däremot har Kriminalvården inte kontrollerat med Migrationsverket om hen har tillstånd att arbeta i landet. Där har ett misstag begåtts. Vi kommer att förtydliga vår befintliga rekryteringsprocess”, skriver Kriminalvården i sin kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.