Sedan i mars har Migrationsverket beslutat att stoppa tio biträden som bedömts som olämpliga. Foto: SVT

Asylsökandes biträden stoppade efter sexbrott, bedrägeri och falska titlar

Uppdaterad
Publicerad

En var dömd för grovt bedrägeri. En annan för tre fall av sexuella ofredanden. Flera hade kallat sig något de inte var. Migrationsverket har i år stoppat tio offentliga biträden.

Ett offentligt biträde är en advokat eller jurist som ska hjälpa den asylsökande att tillvarata sina intressen.

– De asylsökande behärskar inte svenska språket och känner inte till vårt rättssystem. Därför är det viktigt att de har ett bra biträde som hjälper dem genom processen, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

”Svart lista”

Fram till 2016 hade Migrationsverket en ”svart lista” över biträden som bedömdes som olämpliga, men den avskaffades efter kritik från bland andra Justitieombudsmannen.

I våras visade Sveriges Radios Kaliber att det bland de 2 500 personerna på Migrationsverkets lista över offentliga biträden fanns flera som gjort sig skyldiga till brott.

– Jag skulle gärna se att vi fick möjligheten att kunna registrera kvalitet och kompetens för att kunna sprida informationen om olämpliga biträden till Migrationsverkets handläggare, sa Migrationsverkets biträdande operativa chef Veronika Lindstrand Känt då.

Falsk advokat

För några av de belastade biträdena har det nu tagit stopp. Sedan mars har Migrationsverket fattat beslut om att stoppa tio biträden som bedömts som olämpliga.

I flera fall handlar det om advokater som uteslutits ur Advokatsamfundet eller misskött sin ekonomi.

Tre exempel:

  • Ett biträde i Skåne hade uteslutits ur Advokatsamfundet efter flera varningar, bland annat för att ha dröjt med att skicka tillbaka originalhandlingar till en klient. Trots uteslutningen fortsatte han använda titeln advokat i sina bolagsnamn.
  • Ett biträde i Göteborg hade dömts för tre fall av sexuellt ofredande av sina klienter. Dessutom hade han inte lämnat in den kreditupplysning som Migrationsverket begärt in.
  • Ett biträde i Uppsala län var dömd för bland annat grovt bedrägeri och belagd med näringsförbud. Advokatbyråns bankkonton hade enligt tingsrätten använts vid brotten.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT:s reporter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.