Enligt åtalet har den utpekade mannen använt en förfalskad inbjudan från företaget Ericsson. Foto: SVT / Johan Nilsson, TT

Tidigare UD-anställd åtalad – ska ha godkänt över hundra visum på felaktiga grunder

Publicerad

Tjänstemannen beviljade ett stort antal visum till personer från Afghanistan. Nu riskerar han fängelse – eftersom hanteringen enligt åklagare skett på felaktiga grunder. Bland bevisen finns förfalskade inbjudningar till tennisveckan i Båstad från storföretaget Ericsson. Men mannens advokat Thomas Bodström tillbakavisar anklagelserna.

Den numera avskedade tjänstemannen hade sin grundanställning hos Migrationsverket men var under flera år utlånad till UD och Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan. Där godkände han de 121 visumansökningar som åtalet gäller – och som enligt åklagaren beviljades på felaktiga grunder och utgör ett grovt tjänstefel.

– Dels är det väldigt många ärenden, dels är det många olika brister i ärendena, säger kammaråklagare Arne Fors till SVT.

Enligt åtalet har den utpekade mannen struntat i uppenbara varningssignaler när han hanterat ansökningarna, som till exempel en förfalskad inbjudan som ger sken av att företaget Ericsson bjuder in en grupp afghaner att delta vid tennisveckan i Båstad.

– Jag tror att jag kommer att yrka på ett fängelsestraff, säger Arne Fors.

Bodström: Inga felaktigheter

Den tidigare tjänstemannen tillbakavisar genom sin advokat Thomas Bodström alla anklagelser.

– Det finns inga felaktigheter här. Det är en missuppfattning från Migrationsverkets sida som åklagaren tyvärr köpt rakt upp och ned, säger Bodström.

– Det här är en arbetsrättskonflikt som spårat ur.

Rättegången är planerad till februari nästa år.

Islamabad-fallet har tidigare uppmärksammats av bland andra Ekot och Expressen. Efter flera fall av misstänkta oegentligheter på svenska ambassader presenterade Riksrevisionen 2018 en kritisk granskning av hur denna typ av ärenden sköts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.