Männen har enligt åtalet betalat ut mutor på drygt 20 miljoner kronor under 2000-2002 till den dåvarande regimen i Irak. Syftet ska ha varit att börsnoterade AB Volvo skulle få kontrakt på 145 hjullastare och 43 väghyvlar.
Men sent omsider har statsåklagare Nils-Eric Schultz börjat granska ytterligare en affär.
-Jag har tagit in uppgifter om ett nytt kontrakt. Det kan leda till en utvidgning, säger Schultz, som tror att det belopp som anges i stämningsansökan kan växa med ytterligare flera miljoner kronor.
Tidigast i höst
De nya uppgifterna är en av orsakerna till att rättegången, som skulle ha inletts i Eskilstuna tingsrätt på tisdagen, måste skjutas upp. Den kan nu tidigast komma att inledas i höst.
En annan orsak är att FN dröjt med att behandla åklagarens begäran om att få förhöra organisationens tidigare rättschef Hans Corell. Till sist blev det nobben, FN vill inte häva Corells immunitet. Däremot får åklagaren förhöra två andra personer som under perioden jobbade vid FN.
Allt detta har i sin tur mynnat ut i att de åtalade måste förhöras igen.
Nekar till brott
De tre männen är åtalade för grovt brott mot FN:s sanktioner mot Irak och riskerar därmed fängelse i upp till fyra år. Enligt advokat Hans Strandberg, som försvarar en av de åtalade, är klienten besviken över att prövningen nu dröjer.
-Han hade helst sett att vi hade haft den här rättegången.
Direktörerna nekar till brott och hävdar att både FN och UD känt till att företag betalat för att få kontrakt i Irak, och att de valt att blunda för detta.
-Vår uppfattning är ju att det som har hänt här har skett med FN:s godkännande eller goda minne, säger Hans Strandberg.
Statåklagare Nils-Eric Schultz har tagit över ärendet efter pensionerade överåklagaren Christer van der Kwast.
TT